Efter en femårs paus är coloradoskalbaggarna tillbaka – kontrollera dina potatisplantor

Livsmedelsverket uppmanar alla odlare som misstänker coloradoskalbaggar att genast göra en anmälan till verkets journummer.

Livsmedelsverket uppmanar potatisodlare att kontrollera sina potatisplantor. Foto: Emma Strömberg/SPT
SPT
19.07.2021 15:47 UPPDATERAD 19.07.2021 16:06
Coloradoskalbaggar har påträffats i Egentliga Tavastland, varnar Livsmedelsverket.
Potatisodlare och personer med odlingslotter uppmanas nu kontrollera sina potatisplantor. Om coloradoskalbaggar påträffas ska man göra en anmälan till Livsmedelsverket.
De första skalbaggarna påträffades i Tulois i Tavastehus i söndags. Uppgiften bekräftades på måndagen och bekämpningsarbetet inleddes omedelbart.
Det är enligt Livsmedelsverket första gången sedan 2016 som coloradoskalbaggar påträffas vid odlingar i Finland. Insekterna tros ha spridits med luftströmmar både från söder och öster där de är allmänt förekommande.
"Potatisodlare och personer med odlingslotter bör nu kontrollera sina potatisplantor för coloradoskalbaggar. Ju tidigare fyndigheten konstateras, desto lättare blir det att bekämpa den. Om skalbaggen lyckas etablera sig i vårt område är det svårt att göra sig av med den", säger överinspektör Atro Virtanen från enheten för växthälsa vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Virtanen betonar att man inte ska inleda bekämpningen på egen hand ifall man påträffar coloradoskalbaggar på sin odling.
"Det försvårar framgångsrika bekämpningsåtgärder”, säger Virtanen.

Så känner du igen skalbaggarna

Man kan hitta såväl larver som fullvuxna skalbaggar på sina odlingar.
Den fullvuxna skalbaggen är ungefär en centimeter lång. På den gula ryggen finns 10 svarta längsgående ränder. Den främre delen av ryggen är orange med svarta prickar.
Larverna är omkring 1-2 millimeter långa och mörka. De utvecklas snabbt och deras rygg blir senare orangeröd. Huvudet är svart och nedtill på vardera sidan har larven två rader av svarta prickar. En fullvuxen larv är en dryg centimeter lång.
Livsmedelsverkets webbplats hittas även ett flertal bilder på hur skalbaggarna kan se ut.
Livsmedelsverket uppmanar alla som misstänker förekomst av coloradoskalbaggar att ringa journumret 040 801 4407.

ANDRA LÄSER