Club Fakta återuppstår med diskussionskväll via Zoom – temat är världen efter allt det här

Behovet att byta och bryta åsikter mot varandra har inte försvunnit, resonerade teamet bakom diskussionsforumet Club Fakta. Den 6 maj blir det virtuell åsiktsventilering om våra liv och levnadsval efter coronan.

VIRTUELL FAKTAKLUBB. Club Fakta är tillbaka. Den här gången är eldsjälarna, bland dem Jan-Erik Andelin, Catharina von Schoultz och Jonas Häggblom med som vanligt – men via Zoom, liksom alla andra intresserade som vill diskutera coronasviterna.
May Wikström
29.04.2020 12:09 UPPDATERAD 29.04.2020 12:21
Club Fakta har varit ett omtyckt tillhåll för diskussionsglada och samhällsmedvetna deltagare. Efter en längre tids paus dammar eldsjälarna av konceptet och klubben är tillbaka igen i ett samarbete mellan Borgå folkakademi och tidningen Östnyland. Men den här gången blir det åsiktsutbyte på distans:
– Jag tänkte för några veckor sedan att när nu många sitter hemma, varför inte göra det här på distans och se om det väcker intresse, konstaterar rektor Catharina von Schoultz.

Diskuterar sviterna

Eftersom många också funderar på sviterna av epidemin kändes temat också rätt självklart. Planeringsgruppen med Jan-Erik Andelin, Jonas Häggblom, Helén Kurri, Thomas Antas och Catharina von Schoultz valde att ta fasta på något som bekymrar många just nu.
– Rubriken är Du sköna nya värld och tanken är att diskutera vad som händer efter allt det här. Vilka är följderna för globaliseringen och hur kommer världen att se ut sedan? säger von Schoultz.
Upplägget är detsamma som förut, en inbjuden expert ger sin syn på tematiken och blir friskt kommenterad av en lokal bisittare – och bägge blir i sin tur uppbackade och utmanade av en förhoppningsfullt aktiv och ivrig publik. Den här gången är det Pia Polsa, biträdande professor i marknadsföring på Svenska handelshögskolan i Helsingfors och jordbrukaren Thomas Antas som står för bränslet till det gemensamma åsiktsutbytet.
Träffen äger rum via Zoom och den som vill vara med behöver gå in på Akans sajt och anmäla sig för att få info och en deltagarlänk till mötet.
– Club Fakta är öppen för alla, men eftersom det är första gången vi gör det via nätet har vi valt att begränsa deltagarna till 35 personer. De som vill delta kan logga in redan en timme innan vi börjar och försäkra sig om att allt fungerar. Vi har också en stödtjänst per telefon, säger von Schoultz.
En chattfunktion är i bruk under träffen, vid sidan av möjligheten att göra inlägg via mikrofon. Dessutom bandas diskussionen och kommer att läggas ut senare, fritt fram för alla att ta del av.
VIRTUELL FAKTAKLUBB. Club Fakta är tillbaka. Den här gången är eldsjälarna, bland dem Jan-Erik Andelin, Catharina von Schoultz och Jonas Häggblom med som vanligt – men via Zoom, liksom alla andra intresserade som vill diskutera coronasviterna.

Val i framtiden

Pia Polsa forskar i konsumentbeteende och en del av hennes fokus under kvällen kommer också att handla om hur krisen kan påverka våra val i framtiden.
– Hur epidemin påverkar framtiden vet ju ingen. Men vi behöver inte sitta passiva och undra över förändringarna, utan kan själva göra val. Allt det som nu sker visar till exempel att vi inte är så beroende av alla de prylar och den mat vi samlat omkring oss. Krisen kan lära oss att stödja den lokala produktionen och inte bara jaga efter det billigaste, säger hon.
Hon påpekar att de småskaliga förändringarna ibland är de som driver stora förändringar. Och de handlar om individer och individuella val. Här kan coronaepidemin fungera som en väckarklocka i grevens tid.
– Hotet om föroreningar av luft och mat har vi känt till länge. I jämförelse med dem är en virusepidemi ett litet bekymmer, säger Polsa.

Diskussionsforumet Club Fakta virtuellt

Äger rum 6.5 kl 18:30
Anmälan och instruktioner för deltagandet via Zoom sker via akan.fi.
Teknikcheck för dem som loggar in redan en timme i förväg.
Meddela din e-post för att få länk till kvällen.
Evenemanget ordnas i samarbete mellan ÖN och Akan.