Remi Lindholm åker till Peking

Remi Lindholm från Pernå får representera Finland i OS-längdåkningen. Veteranen Riitta-Liisa Roponen föll utanför.

Remi Lindholm får åka till Peking.

Under onsdagen bekräftade internationella skidförbundet FIS att det inte finns någon alternativ värdort för den inställda världscupen i Planica 22-23 januari. Därmed fanns det inte längre någon chans för längdåkarna att visa upp sig internationellt.

Det betydde i första hand att superveteranen Riitta-Liisa Roponen, 43, inte fick en ny chans att visa upp sin form. Roponen, som tävlat i varje vinter-OS sedan 2002, tvingades avbryta Tour de Ski, och hennes resultat tidigare under säsongen var inte övertygande. Roponens bästa placering var 27:a i 15 km fristil i Davos.

Men Roponen kretsade ungefär kring samma placeringar förra vintern, innan hon hittade storformen i VM i Oberstdorf, där hon var tia individuellt på 15 km fritt samt en viktig del av Finlands bronslag i stafett. Roponen har vunnit tre guld och sju medaljer totalt i OS och VM i lagsprint och stafett. Hon skulle ha varit en värdefull tillgång för Finland i OS, i synnerhet som en reserv för stafettlaget.

Toppidrottsenheten ville ge henne en chans att visa upp sig. Det fanns fortfarande en plats i damlaget och en plats i herrlaget efter att längdtruppen kompletterats under tisdagen.

Men nu då det är klart att det inte längre ordnas internationella lopp före OS har toppidrottsenheten presenterat den slutliga OS-truppen. Remi Lindholm och Jasmin Kähärä är de nya namnen.

Tidigare har herråkarna Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Ristomatti Hakola, Joni Mäki och Perttu Hyvärinen blivit uttagna till OS. Damåkarna Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen och Katri Lylynperä var också klara för OS.

Kähärä uppfyller toppidrottsenhetens kriterier, eftersom hon varit tia i fristilssprint i världscupen i vinter. Toppidrottsenheten förutsätter att en idrottare ska ha realistisk chans att vara bland de sexton bästa i OS. Alternativt kan toppidrottsenheten ta ut en ung idrottare som har potential att nå världseliten. Men Finland kan också ta ut fyra skidåkare och en reserv för båda stafettlagen.

Remi Lindholms bästa placering internationellt i vinter är 21:a, både i 15 km fritt i Davos och i 15 km klassiskt i Val di Fiemme. På förhand sett kan han bli aktuell för skiathlon och 50 km i OS – samt eventuellt som ett alternativ för stafetten.

OS i Peking ordnas 4-20 februari.

ANDRA LÄSER