Har du redan plockat fram skidorna? Ännu behövs det mer snö innan de långa skidspåren är på plats

Den senaste veckans köld och snö har fått alla vintersportare att vädra morgonluft. Konstisen på bollplanen i Borgå blir klar till veckoslutet, och skidspår med konstsnö nästa vecka.

På onsdagen skidade Pentti Karjaluoto för andra gången den här säsongen i Kokon på ett kort spår som stadens idrottstjänster kallar ett botten för ett spår för fristil. På basen av spåren räknade Karjaluoto ut att flera skidlöpare hade utnyttjat det relativt tunna snöskiktet redan på tisdagskvällen.
Stina Jäderholmstina.jaderholm@ostnyland.fi
23.11.2022 16:46
Just nu är snötäcket i Borgå cirka 70 millimeter tjockt. För att stadens idrottstjänster ska kunna dra upp skidspår med natursnö krävs det mycket mer.
– Jag skulle bedöma att det måste snöa mellan 300 och 400 millimeter till, minst, säger idrottsanläggningsmästare Pasi Liitiäinen.
Konstsnöspår ska det däremot bli, de tre snökanonerna är i full gång i Kokon. Och faktum är att det redan skidas i Kokon, på ett spår som är ungefär en kilometer långt, där idrottstjänsterna har slätat till lagret av natursnö för att skapa en botten för det som senare ska bli ett spår för fristil.

ANDRA LÄSER