Saarios vildmarksfilm tjusade i Vasa

Dokumentärfilmaren Petteri Saarios dokumentärserie Vildmarkens tjusning (Erämaan lumo) skördade framgång på den internationella naturfilmsfestivalen Wildlife i Vasa.

FROSTGUBBE. Borgåfilmaren Petteri Saarios (bilden) dokumentär om naturens helande kraft, filmad i nationalparkerna i Oulanka och Paanajärvi, vann andra pris i kategorin nordiska dokumentärer på helgens naturfilmsfestival i Vasa.
Av den sexdelade dokumentärserien var det avsnittet Oulanka ja Paanajärvi: Luonnon paranta voima, om naturens helande egenskaper, som belönades med andra pris i serien för nordiska dokumentärer. Som namnet säger har Petteri Saario spelat in filmen i nationalparkerna i Oulanka och i Paanajärvi, som ligger öster om ryska gränsen. Saario har också skrivit manuset och regisserat filmen.
Filmfestivalens jury bedömde bland annat intrig, bild, ljud, textning och tal samt tog i betraktande filmernas pedagogiska kvaliteter och underhållningsvärde. I år anmäldes ett rekordantal om 922 filmer från 80 olika länder i naturfilmsfestivalen i Vasa. Totalt sextio filmer tog sig vidare till sluttävlingen och femtio tävlade i specialkategorierna.
Serien Vildmarkens tjusning är producerad av det Borgåbaserade produktionsbolaget DocArt i samarbete med Yle. De sex delarna sändes i TV1 i mars-april och samlade över 4 miljoner tittare. ÖN