"Grishuset" i Lovisas Nedre stan ska säljas – stiftelsen behöver renoveringspengar till Servicehuset Esplanad

Ett bostadshus som inte behövs för verksamheten kan ge den finansiering som Stiftelsen för Lovisanejdens servicehus behöver för kommande renoveringar.

Stiftelsen behöver pengar och säljer därför huset på Mariegatan 6.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
17.02.2023 14:11 UPPDATERAD 17.02.2023 14:19
Servicehuset Esplanad behöver renoveras, och det är lite brist på pengar. Samtidigt har Stiftelsen för Lovisanejdens servicehus ett bostadshus på tomten som inte behövs.
Det är grunden till den ändring av detaljplanen som nu kommer i gång på Servicehuset Esplanads tomt, efter beslut i Näringslivs- och infrastrukturnämnden på torsdagen. Förändringen begärdes av Stiftelsen för Lovisanejdens servicehus, med det uttryckliga målet att sälja bostadshuset som hittas på Mariegatan 6.
Stiftelsens vd, Inka Itävaara, säger till ÖN att bostadshuset – ett stockhus från 1920-talet och som ibland kallas "Grishuset" på grund av färgen – inte har någon funktion för stiftelsen. Hon nämner också att huset tidigare, före hennes tid, ingått i diverse planer för seniorboende i Skan-huset som nu står tomt. Det blev ändå inget av det tilltänkta seniorboendet, och därmed har "Grishuset" stått där det har stått – en tid med hyresgäster, några år tomt, och nu igen med hyresgäster.

ANDRA LÄSER