Äldreveckan inleddes med fest: ”Njut av naturen och av varandra”

På lördagen inleddes Borgås firande av äldreveckan med fest i Linnankosken lukio.

Äldrerådets viceordförande Leena Sorjonen, ordförande Carl-Johan Numelin och stadsdirektören Jukka-Pekka Ujula.
Benita Ahlnäs
03.10.2022 16:18
– Njut av naturen och av varandra. Det var kontentan av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujulas festtal i Linnankosken lukio som inledde äldreveckan som firas den 2-9 oktober.
Hans budskap rimmade väl med veckans motto: Alla åldrars rätt – tillsammans i naturen. Ujula lät publiken förstå att Borgå stad fortsätter arbetet för att seniorerna ska må bra. Detta i gott samarbete med veteran- och pensionärsföreningarna i staden.
– Vi kämpar vidare för Borgå sjukhus, sade stadsdirektören om den fortsatta kampen för jouren på Borgå sjukhus, vilket väckte rungande applåder.
Han konstaterade det som alla vet, att åldersstrukturen visar på ett ökat antal äldre och en sjunkande nativitet. Här finns en stor utmaning att göra staden lockande för inflyttning av unga familjer. Sorgligt nog har förlossningsavdelningen på Borgå sjukhus gått i graven.
Men efter dysterprofetiorna följde muntrare tongångar om de goda möjligheterna till friluftsliv i Borgå.
– Vandra och njut av höstglöden och den friska, stärkande luften, uppmanade Ujula.
Att det finns behov av att samlas efter de stränga coronarestriktioner är uppenbart. Festsalen i Linnankosken lukio var välfylld med alerta seniorer som hade låtit kaffet med sött och salt sig väl smaka. Sorlet tystnade när föreningens ordförande Carl-Johan Numelin kom med en hälsning efter ett visst trubbel med mikrofonen som han delade med programledaren Thorbjörn Sirén.

Naturens hälsoeffekter

Så ett käckt skutt över barrikaderna upp till scenen: Det var Petteri Saario som gjorde syn för sägen inför sin medryckande föreläsning om Naturen hälsoeffekter. Publiken hänfördes av de andlöst vackra naturbilderna som rullades upp på en storskärm.
Saario har skrivit flera böcker, som till exempel Rakkauskirjeitä luonnossa.
Han talade sig varm om naturens hälsobringande effekter samtidigt som han konstaterade att många har fjärmat sig från naturen. Det har resulterat i övervikt, illamående, allergier och ett ökat behov av värkmediciner.
Saario konstaterar att 80 procent av finländarna bor i urbana miljöer.
– Nutida barn vistas alltför litet utomhus. Det kan bero på att föräldrarna inte vågar släppa ut dem för att miljöerna upplevs som otrygga. Det betyder att också barnens revir har minskat. De och många bland de äldre är hänvisade till en inomhustillvaro, säger Saario.
Flamingokören uppträdde med medryckande sång. Publiken gavs också möjlighet att dansa. Men få vågade göra det, kanske på grund av jantelagen.
Efter salsagruppen Gonzales föreställning var det dags att söka sig hem i den härliga oktobersolens glans.

ANDRA LÄSER