Namnsdagsfest med baby, bakelser och brasilianska rytmer

Sibbo firar namnsdag den 22 september och gör det med besked. Orsak? I februari föddes familjen Mäkelins baby och samtidigt passerade kommunen gränsen för 20 000 invånare.

LÄCKERHET. Sibbo firar namnsdag fredagen den 22 september och 300 kommuninvånare bjuds bland annat på Sibbos egen bakelse med vitchoklad och tjinuski.
Petra Lind
21.09.2017 16:20 UPPDATERAD 21.09.2017 16:57
Att just den 22 september ses som Sibbos namnsdag är däremot en gammal historia. Det äldsta dokumentet där Sibbo nämns i egentlig saktext är nämligen daterat den 22 september år 1352, och därför firar man kommunens namnsdag just det datumet.
Årets namnsdagsfirande fokuserar på tillväxt. I februari 2017 föddes alltså kommuninvånare nummer 20 000, och babyn i fråga kommer också att premieras i samband med namnsdagsfesten som bjuder på allts från läckra bakverk till konstupplevelser och gitarrmusik.
Muralmålaren Rustam Qbic pryder Aravahuset i centrum av Nickby med konst medan kommuninvånaren får skapa konst med gatukritor, förutsatt att vädret inte ställer till med problem.
På eftermiddagen och kvällen är kommuninvånarna välkomna till restaurang Hilden Helmi i centrum av Nickby. Där bjuder kommunen på kaffe och bakverk och de 300 första får dessutom smaka på Sibbos egen bakelse.
Nina Vähätörmäs skapelse gjord på rågmorotsbotten med vitchokladmousse och lingontjinuski utsågs till Sibbo kommuns officiella bakverk så sent som i mars.
Med magen mätt på godsaker passar det fint att haka på den allra första konserten i Sibbos nya musikfestival Sibbo toner. Starten går i gitarrmusikens tecken på Artborg i Östanåparken, lämpligt nog på kommunens namnsdag.

Sibbos namnsdag

Firas fredagen den 22 september.
Klockan 13–15. Följ med muralkonstnären Rustam Qbics arbete på Aravahuset i Nickby. Om vädret tillåter, skapa egen gatukonst med krita.
Klockan 15–19. Kommuninvånarna bjuds på kaffe och bakverk på restaurang Hilden Helmi. De 300 första får smaka på Sibbos egen bakelse.
Klockan 17. Sibbos invånare nr 20 000 premieras i samband med kaffebjudningen.
Klockan 19-21. Gitarrfestivalen Sibbo toner inleds i Artborg tillsammans med brasilianske gästgitaristen Fábio Zanon.

ANDRA LÄSER