Lotsstation renoverades till evenemangscenter – Boistö intresserar utländska köpare

Renoverade lotsstationen på Boistö väcker intresse utanför Finlands gränser. – Som Natoland uppfattas vi som ett tryggt alternativ, säger mäklaren.

Den gamla lotsstationen på Boistö byggdes år 1892. Sedan dess har den byggts till och renoverats i flera repriser. Numera är den en högklassig maritim mötesplats med ett kök som nästan motsvarar restaurangstandard, flera matsalar och ett tiotal sovrum.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
24.04.2023 07:58
Skärgårdsön Boistö utanför Lovisa har varit till salu sedan hösten. Den tidigare lotsstationen, som också har en bakgrund som kustbevakningens holme, har under de senaste tio åren genomgått en grundlig renovering och fungerar i dag som en maritimt möteslokal där företag håller allt från strategimöten till rekreationsdagar.
Försäljningspriset är högt, det ligger på 4,8 miljoner euro. För den summan får man en ö på sju hektar med ett tiotal byggnader i olika storlekar och flera båtar som kan användas för att transportera gäster och varor från fastlandet ut till den tidigare lotsstationen.
– Det är ett speciellt objekt, motsvarande ställen kommer sällan till salu. Holmen ägs i dag av ett företag och företagarna har ägnat de senaste tio-femton åren åt att renovera de gamla byggnaderna till ett modernt fritidscenter som fyller alla krav på bekvämligheter. Lotsstationen har renoverats med kärlek och det syns i slutresultatet, säger delägaren Kenneth Katter vid Snellman Sotheby's International Realty, som har i uppdrag att hitta en köpare till ön.

ANDRA LÄSER