Oskar fick baltips från presidenten

Kårkullas boende på Linjevägen har egen självständighetsbal. President Sauli Niinistö bidrog personligen med lite tips och råd till värdparet.

BAL. Oskar Silfver har ramat in brevet. I bakgrunden Matilda Nyqvist och Anna-Maria Melander.
05.12.2016 13:00 UPPDATERAD 07.12.2016 08:08
Oskar Silfvers dröm föddes redan för ett år sedan när han tittade på slottsbalen på tv tillsammans med de andra brukarna på Kårkullas boende på Linjevägen. När Oskar såg festen visste han: dit vill han. Vårdaren Anna-Maria Melander konstaterade att det nog kan bli ganska svårt, men att man ju kan ordna en egen bal.
Och så blev det.

Kostymer och balklänningar

På tisdag är Oskar Silfver således president, och Anna-Maria Melander presidentens "fru". Balen, som de organiserat tillsammans med vårdaren Matilda Nyqvist, är dessutom en äkta bal med inbjudningskort som ser lika ut som de riktiga och gäster som bär mörk kostym och balklänning.
Och det viktigaste: självaste presidenten har skrivit ett brev till Oskar med tips på hur festen blir bäst. Som en stor beundrare av Sauli Niinistö är det ingen liten sak för Oskar Silfver. Att Silfver dessutom håller i trådarna vid boendet innebär också att han fått lite bekräftelse. Vid hans dörr har funnits en lapp där det står "suuri johtaja" (den stora ledaren), och på invånarmötena är det oftast han som tar den ledande rollen och håller i ordförandeklubban.
– Jag blev så glad!, säger han när han tittar på det inramade brevet.
Anna-Maria Melander berättar att brevet kom aningen överraskande eftersom presidentens kansli först svarade att det är lite bråttom när hon mejlade dem för Oskars del. På fredagen kom det ändå, ett vänligt brev med några tips för värden - underskrivet av president Sauli Niinistö.
– Vi lät Oskar öppna det. Han blev helt paff och så glad. Det gjorde nog hela hans år.
Själv är Oskar Silfver mäkta stolt över brevet och har ramat in det för att hänga på väggen.
– Och i morgon har vi bal och jag ska vara president. Vi funderade nog på att åka på riktiga balen, men det är tydligen svårt att få komma dit.

Hälsa på alla

I brevet skriver presidenten att värden ska vara sig själv och på gott humör. På det viset säkerställer man att gästerna trivs. Viktigt är också att man hälsar på alla personligen. President Niinistö tillägger att det är ett stort jobb att skaka hand med alla men att det är en ytterst viktig uppgift. Till sist önskar han alla en bra fest och glada och varma stunder.
Matilda Nyqvist säger att brevet kom särskilt lämpligt med tanke på dagen.
– Det var internationella handikappdagen på lördagen, så brevet kom vid rätt tidpunkt också med tanke på det.
Nu är det ändå lite nervöst när ett års planerande snart ska förverkligas. Festen äger rum på Linjevägens boende och alla brukare är inbjudna, precis som personalen. Alla får dessutom ta med sig två gäster.
– Vi har båda en stor roll, så det är lite pirrigt, säger Melander.
Annat är det för Silfver.
– Nej. Jag är inte alls nervös. Vi skakar hand med alla och så har vi tre adjutanter. Och så dansar vi.

ANDRA LÄSER