Ett nej är ett nej är ett nej

Kvinnor har rätt att röra sig var som helst och när som helst utan att behöva vara rädda för att bli trakasserade eller överfallna och utnyttjade.

Årets festivalsommar i Sverige kommer att gå till historien som en av de dystraste somrarna. I stället för de sedvanliga recensionerna och ett lyckligt publikhav i solsken har festivalerna landat i nyheterna på grund av många våldtäkter och sexuella trakasserier.

För en vecka sedan ordnades bland annat festivalerna Putte i Parken och Bråvallafestivalen. Redan under den första festivaldagen anmäldes ett tjugotal fall av sexuellt ofredande på Putte i Parken, alla offren var flickor och unga kvinnor, det yngsta en 12-årig flicka. Enligt den svenska polisen följde trakasserierna ett visst mönster, en grupp bestående av sju-åtta män omringade offret, kysste och tafsade på henne. Att fallen var så många kan enligt polisen bero på att det är svårt för utomstående att märka vad som är på gång i ett stort publikhav där trängseln annars också är stor.

Den svenska polisen gick i ett första meddelande ut med information om att förövarna i Karlstad, där Putte i Parken gick av stapeln, skulle ha varit en grupp ensamkomna flyktingar, unga män. Det här påståendet togs senare tillbaka då det visade sig att det också fanns andra, icke till samma grupp hörande, förövare som misstänks ha gjort sig skyldiga till likadana brott.

Bråvallafestivalen var ännu dystrare. Fem våldtäkter och ett tjugotal fall av sexuellt ofredande rapporterades under festivalen. Det som är uppseendeväckande är att många av våldtäkterna genomfördes på offentliga platser. En kvinna våldtogs i publikhavet då hon lyssnade på Zara Larsson, en av Sveriges hetaste artister.

Zara Larsson är inte bara en förebild för många unga kvinnor, hon är också uttalat feminist och uppger på sin hemsida att hon "hatar det patriarkala samhället och avskyr machokulturen". Inte helt oväntat reagerade Larsson väldigt starkt på nyheten om våldtäkten under hennes spelning. På Twitter skriver Larsson: "Fy fan för dig som helt skamlöst våldtar en tjej i publikhavet. Du förtjänar att brinna i helvetet". Larsson fortsätter ännu: ”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival."

Larsson fick omedelbart mothugg. Av unga pojkar och män. Det sedvanliga, "alla män våldtar inte", men också det som är allt vanligare i dag, grova påhopp och detaljerade beskrivningar om hur Zara Larsson också borde ofredas och våldtas.

Arrangörerna är naturligtvis mer än bekymrade över de brott som begåtts och uppger att de på alla sätt försöker ordna så trygga festivaler som möjligt. Många artister har fördömt det sexuella våldet, till exempel gruppen Mumford and Sons skriver på Facebook att de inte kommer att spela på Bråvallafestivalen om inte polisen och arrangören kan bevisa att de gjort något för att bekämpa det sexuella våldet.

Inte bara män ska få gå trygga på festival. Det ska också gälla för kvinnor. Också kvinnor ska känna sig säkra och trygga var som helst de rör sig och när som helst de rör sig.

I Tyskland röstade förbundsdagen i veckan enhälligt för en strängare sexuallagstiftning. Det innebär bland annat att man inför ett samtyckeskrav i lagstiftningen. Kravet betyder att sex utan att motparten sagt ja blir straffbart.

Finland sackar efter i fråga om sexuallagstiftningen. Enligt finsk lag krävs inte samtycke för sex, för att man – och det är oftast en man som våldtar – ska dömas för våldtäkt förutsätts att våld eller hot om våld har förekommit. Våldtäkt är det också fråga om då offret själv varit i sådant tillstånd att hen inte kunnat fatta egna beslut.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) reagerade starkt mot det sexuella våldet under de festivalerna och meddelade i början av veckan att regeringen nu ska se över våldtäktslagstiftningen. Detta kunde med fördel sätta press också på de finländska beslutsfattarna.

Det är egentligen ofattbart att det börjar närma sig ett sexualbrott först då våld eller hot om våld förekommer. Det enda naturliga och korrekta är att man inte rör en person som inte gett tillstånd till det. Oavsett hur kort kjol personen i fråga har klätt sig i. Oavsett tid, plats och egna lustar.

Till de män som också nu känner ett behov att försvara sig, få ut ett "inte alla män". Det här är ett strukturellt problem, större än du. Det gäller för alla, i synnerhet män, att repetera det här som man repeterade tabellerna i skolan; det handlar om jämställdhet, respekt och hänsyn. Kan man inte tygla sina lustar ska man stanna hemma och repetera en gång till. Ett nej är ett nej.