Yle: Polisen flyttar en av tre polispatruller från Borgå till Träskända

Lovisa, Lappträsk, Askola, Mörskom och Pukkila skulle bli utan patrull.

Polis. Fotograferad under ett arrangerat fototillfälle för pressen. Vanda.
16.03.2023 13:19
Nyheten om att polisen flyttar en av tre polispatruller från Borgå till Träskända fick speciellt invånare i Lovisa och Lappträsk att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. 
-  Det här är en förändring som åtminstone vi i Lovisa och Lappträsk inte kan godkänna. Därför har vi från Lovisa stads ledning genast i dag (torsdag) kontaktat polisen och bett om en träff med ledningen för Östra Nylands polisinrättning snarast möjligt med målet att beslutet återtas, äger Otto Andersson, fullmäktigeordförande i Lovisa.
Han har också varit i kontakt med kommunstyrelseordförande Kim Jordas i Lappträsk, och även ledningen för Lappträsk kommer att delta i träffen.
Det är Yle Östnyland som skriver att förändringen görs för att polisen i östra Nyland har betydligt fler utryckningar i den västra delen av sitt område. En av Borgås tre polispatruller ska alltså hjälpa till på Träskändaområdet i stället.
Det innebär att Lovisa, Lappträsk, Askola, Mörskom och Pukkila blir utan en patrull, och att någon av  patrullerna som befinner sig i Borgå eller Sibbo rycker ut vid behov.
Till Yle säger Laura Tervo, ordförande för Borgånejdens polisförening, att förändringen kommer att påverka tillgängligheten på polistjänster på Borgåpolisens område.
Överkommissarie Jussi Huhtela, sektorchef för Polisinrättningen i Östra Nyland, ser däremot ingen stor dramatik och säger man inte kommer inte flytta bort folk från Borgå polisstation, "men de som patrullerar måste vara beredda på att de under dagen kan flyttas dit uppdragen finns."
 I dag finns det polisstationer i Borgå, Vanda, Träskända och Hyvinge, medan patrullerna har olika orter som bas.

ANDRA LÄSER