Ny hall invigs med 60-års kalas

Det blir två flugor i en smäll när den nya lagerhallen på Marbacka gård i Liljendal invigs och Bjarne Bruce firar jämna år. Alla är välkomna på fest på lördag.

FEST I HALLEN. Bjarne Bruce fyller sextio och firar med stort kalas som samtidigt blir invigningsfest för den nya lagerhallen på gården.
Bjarne Bruce kommer gående från den stora lagerhallen som är snudd på färdig på Marbacka gård i Liljendal. Hallen är gårdens nyinvestering och den ska stå klar – åtminstone invändigt – på lördag. Då blir det sextioårskalas i hallen samtidigt som hallen invigs.
Den riktiga födelsedagen, som var i går, firades i arbetets tecken. Bjarne Bruce hjälpte till med hallbygget, även om han numera titulerar sig pensionär och vd efter att sonen Tomas Bruce för några år sedan tog över verksamheten.
– Alla dagar är lika, konstaterar han som svar på frågan om han jobbar på sin bemärkelsedag.
Det finns ett stort behov av mera lagringsutrymme på gården, inte minst för kundernas utrustning. Gården slungar förutom honungen från de egna bikuporna också andra biodlares honung och erbjuder också bland annat vaxsmältning och tvätt av ramar.
Den nya hallen är tjugofyra meter lång, tolv meter bred och sex meter hög.
– Allt det som skulle behöva finnas under tak men som nu är utomhus ska in. Nu är det överfullt överallt, säger Bjarne Bruce.

Jobb finns året om

Man kunde tro att det är lugnt och stilla på en bigård i januari. Så är det inte på Marbacka, inte heller under år då man inte håller på med ett hallprojekt.
– Det finns mycket att göra. Vi burkar honung hela året. Vinterarbete är också att smälta ut vaxet ur ramarna, tvätta ramarna och lägga in nytt vax, säger Bjarne Bruce och visar på en hög med prydligt ordnade putsade ramar för bikuporna.
– Det finns minst femtusen ramar som ännu ska tvättas i år.
Honung är en hållbar vara och står sig bra också utomhus i kylan. När det ska burkas vintertid mjukas honungen först upp så den går att hantera.
– Vi skulle inte hinna sätta all honung på burk under säsongen. När vi gör det under året kan vi burka mer av de sorter som gått åt.
Och honung går åt. På honungsburkarna finns et bäst datum, liksom för alla livsmedel. För honung är det två år från dagen den läggs i burk.
– Vår livsmedelslag känner inte till längre tid än så. Men att det finns ett bäst före-datum betyder inte att man inte skulle kunna använda honungen efter det, säger Bjarne Bruce.
Han har varit biodlare i över 35 år, 1981 skaffade han de första bisamhällena. På Marbacka bigård finns i dag omkring två hundra bisamhällen.
– Under vintern dör alltid något bisamhälle. I april-maj vet hur många som klarat vintern, säger Bjarne Bruce.

Slungar åt andra

Arbetet med den nya lagerhallen började redan i somras och meningen var att den skulle stå klar på fjolårets sida. Det lyckades inte riktigt, men fest kan det bli på lördag.
I den nästan färdiga stora hallen bär Tomas Bruce ut de rödmålade plankorna för brädfodringen. Det är flera kilometer bräder som behövs för att täcka fasaden på hallen.
– Jag har först fällt träden, sedan kvistat dem och fört dem till sågen, säger Tomas Bruce.
Sedan är de målade, så varje bräda har hanterats av honom redan flera gånger. Och de ska ännu upp på ytterväggarna.
– Det här är en stor investering för oss, säger Tomas Bruce.
Vad hallen kommer att kosta klarnar när den är helt klar, men omkring 150 000 euro räknar Tomas Bruce med att hallen går på.
– Jag har egentligen inte råd att bygga men inte heller råd att låta bli, säger han.
Dörren till hallen kom i början av vecka och torde kunna monteras innan sextioårskalaset börjar på lördagen den 20 januari klockan 12. Dit är alla som vill välkomna.
– Vi får väl se hur många som kommer. Vi börjar klockan 12 och så håller vi på tills den sista gästen har gått hem, säger Bjarne Bruce.

ANDRA LÄSER