Hyfsad tillgång på läkemedel under coronakrisen

Apoteken lyckades leverera 98,3 procent av alla receptbelagda mediciner utan större dröjsmål i mars. Det visar en enkät som Apotekarförbundet har gjort.

Apoteken lyckades i 98,3 procent av fallen leverera receptbelagda mediciner utan dröjsmål till sina kunder i början av coronakrisen.
17.06.2020 09:05
Tillgången på receptbelagda mediciner var under början av coronakrisen god, trots att efterfrågan ökade med 30 till 40 procent, meddelar Apotekarförbundet
– Trots en förhöjd efterfrågan fick 96,4 procent av alla kunder sina receptbelagda mediciner i samband med det första besöket till apoteket, säger Charlotta Sandler, farmaceutisk direktör på Apotekarförbundet i ett pressmeddelande.
Den främsta orsaken till att en medicin har saknats i apotekets lager är att den endast beställs vid behov på grund av liten efterfrågan eller dålig hållbarhet, uppger Apotekarförbundet.
De gånger som kunden inte har fått sin medicin har det i en fjärdedel av fallen berott på störningar i distributionen och tillgången. En femtedel av fallen har berott på att medicinen har tagit slut i apotekets lager.
Enkäten om apotekens leveranstrygghet gjordes mellan den 9 och den 15 mars. Statsminister Sanna Marins (SDP) regering beslöt den 16 mars att aktivera beredskapslagen och införa undantagsförhållanden på grund av coronakrisen. Sammanlagt 260 apotek på olika håll i landet deltog i enkäten.

ANDRA LÄSER