I sextio år har Tongåvan förenat Svenskfinland – Borgåbon Camilla Andelin har lett programmet i 15 år

I Tongåvan har det skickats hjärtevarma hälsningar och spelats svängande toner till hängivna lyssnare varje fredag i 60 år. Det ska firas stort den 9 december.

Camilla Andelin tog över som programledare år 2008.
07.12.2022 13:21
Sedan 2008 har Camilla Andelin från Borgå varit programledare för svenska Yles populära hälsningsprogram Tongåvan, programmet som startade hösten 1962. Med 15 år vid spakarna är Andelin Tongåvans långvarigaste programledare. Hon stortrivs med att samla Svenskfinland kring lägerelden på fredagskvällar.
– För mig är det inte fredag om det inte är Tongåvan. Musiken skapar en fin stämning och det känns bra att kunna samlas och ha det mysigt tillsammans oberoende av vad som händer i världen.
Tongåvan har haft en lång rad programledare under åren: Bland annat Ingeborg Gayer, Jerker Sundholm, Monika Groop, Stefan Härus, Benny Törnroos, Ann-Christine Schevelew, Cay Carlsson och Eva Arrhenius. Den allra första programledaren var Anders G Lindqvist.
I snitt skickar lyssnarna in 170 hälsningar per vecka och alla hälsningar läses upp under sändningen. De mest hängivna lyssnarna hör av sig varje vecka. Till de populäraste önskelåtarna hör bland annat Vikingarnas Tiotusen röda rosor och Leende guldbruna ögon, California blue med Roy Orbison och De sista ljuva åren med Lasse Stefanz.
Tongåvans jubileum firas den 9 december med en specialsändning med start klockan 17.30. Förutom Camilla Andelin medverkar även Tongåvans tidigare programledare, trogna lyssnare runt om i Svenskfinland och en överraskningsgäst från Brasilien. Önskekonserten kör igång i vanlig ordning klockan 19.20. Denna gång samlar man in medel till insamlingen Jul i sinnet.

ANDRA LÄSER