Bar kvinnohud har alltid intresserat och kommenterats

Boudoirfotograferingen är inte ett unikt fenomen. "Det är definitivt en del av en större rörelse" säger historikern Charlotte Cederbom och tillägger "det finns en friskhet i att kvinnor själva tar kontrollen över producerandet av bilder på kvinnokroppar".

Charlotte Cederbom är doktor i historia och genusbloggare och konstaterar att kvinnokroppen har kritiserats i alla tider. Även de kvinnor som av naturen fyller samhällets skönhetsideal kritiseras, något som Cederbom anser vara väldigt problematiskt.
21.01.2022 06:30 UPPDATERAD 21.01.2022 10:02
Bränn bh:n, skallade ropen på 60-talet då kvinnorna ville fälla patriarkatet genom att starkt ta avstånd från alla förträngande kläder, som behåar, strumpbyxor och bälten. Kampen, som börjat långt innan 60-talet är inte slut på långa vägar, men ett nytt underkapitel i den stora boken om feminism skrivs just nu.
– Den nya trenden man kan se just nu i porträtteringen av kvinnokroppen är en naturlig kropp som de facto är naturlig och i sitt eget element. Kvinnans kropp fotograferas ofta stilla och får inte vara fysisk, även det ändrar nu, säger Charlotte Cederbom, doktor i historia och genusbloggare.