Seliö i samma sits som 2007

För nio år sedan stod Sami Seliö för en osannolik upphämtning i och kirrade sin första VM-titel i säsongsavslutningen. Inför årets avgörande vecka, med två tävlingar i Förenade Arabemiraten, är utgångsläget det exakt samma. Ska Seliö lyckas med det omöjliga igen?

Sami Seliö i Abu Dhabi.
Tommi Willberg
08.12.2016 10:35 UPPDATERAD 08.12.2016 10:37
Då F1-båtarnas VM-cirkus för nio år sedan styrde kosan mot Förenade Arabemiraten där det traditionellt ordnats säsongens två sista tävlingar såg det ut som att ingen kunde stoppa italienaren Guido Cappellini som tillsammans med rivalen, amerikanen Scott Gillman härskat VM-serien sedan millennieskiftet.
Cappellini hade ett försprång på 21 poäng till dåvarande VM-trean Seliö inför säsongsfinalerna. Seliö kom ändå igen och vann bägge starterna på vattnet i den Persiska viken och då niofaldiga världsmästaren Cappellinis motor pajade elva varv före rutflaggan korades Borgå Motorbåtsklubbs stjärna till världsmästare för första gången på under karriären.
Seliö är VM-trea med sina 47 poäng, tjugo pinnar färre än serieledande fransmannen Philippe Chiappe. En seger är värd just tjugo poäng medan en andraplats ger femton, en tredjeplats tolv och en fjärdeplats nio poäng. Sammanlagt får de tio främsta förarna i dagens lopp VM-poäng. Seliös målsättning är solklar:
– Mitt primära mål i Abu Dhabi är att köra så att VM-avgörandet flyttas till Sharjah där den sista deltävlingen körs. I motorsport är allt möjligt. Vi kämpar ända fram till slut, säger Seliö.

Kan skriva historia

Förutom en liten chans på VM-titeln kan Mad-Croc Baba Racing Team skriva ett stycke blåvit motorsportshistoria under den kommande veckan. Teamet är tvåa i konstruktörs-VM, elva poäng bakom Chiappes kinesiska team CTIC F1 Shenzen China Team.
– Om jag och Sami kör bra tävlingar så är allt möjligt. Teamet har redan en konstruktörstitel men en titel fixad av två finländare skulle vara något alldeles särskilt, säger Borgåbördiga Roms.
Efter två poänglösa tävlingar och en krasch som hade sönder båten knep Roms en tiondeplats i Liuzhou och han känner sig redo för poängjakt på nytt.
– I förra tävlingen byggde vi på båten så att den först var helt redo före loppet. Jag startade långt bak men lyckades ändå ta en poäng, vilket var ett gott resultat. Båten är helt och hållet i skick, säger Roms som satsar på en startruta bland de tio bästa och på en slutplacering bland de sex bästa.
Tidskvalet körs i dag klockan 13.30. Själva loppet körs på fredag samma tid.