Solvarma klippor gör Janina Frys sommar

Solvarma klippor, blåbär i buskarna, horisonten framför ögonen och god mat i gott sällskap. Spä på med en tur till Benitas Café i Pellinge och du har Janina Frys sommardröm i Borgåförpackning.

BORGÅSTÄMPEL. Janina Fry bor sedan många år tillbaka i huvudstadsregionen, men många kopplar fortfarande henne till Borgå. Det beror kanske på att hon bodde i Borgå då hon vann tävlingen Fröken Finland 1994.
– Det bor en riktig skäriflicka i mig.
Det säger modellen, designern och mamman Janina Fry, 43, då vi råkas i samband med ett av hennes många besök i Borgå. Sedan flera år tillbaka är hon bosatt nära havet i Esbo tillsammans med maken Mark Fry och barnen Sophia, 10, och Brandon, snart 7, men den forna hemstaden har fortfarande en viktig plats i hennes hjärta.
Det blir täta turer till Borgå för att träffa mostrarna, kusinerna och kusinbarnen. Regelbundna besök hos mormor Frostell har också hört till, men till familjens stora sorg gick Janina Frys mamma bort för några veckor sedan.
Bröderna Jonathan och Benjamin Frostell, som sedan en tid tillbaka igen bor i Borgå, hälsar hon förstås också på. Just nu väntar Janina Fry faktiskt ivrigt på att få tid över för att smaka på lillebror Benjamins nyaste kompositioner i matväg.
Det bor en riktig <i>skäriflicka</i> i mig.
– Ekologisk matlagning är helt hans grej, säger hon stolt om lillbrorsan, som i vintras fick titeln Årets ekokock i Finland som den allra första någonsin.
Skärgårdsklipporna hon tänker på. De finns på kusinernas sommarviste på en Pellingeholme. Blåbären finns där, havet och horisonten likaså, och som extra bonus (med tanke på sommardrömmen) kan man räkna in utsikten; sommarön ligger så nära Sandholmsudden att man nästan kan se om det sitter bekanta på Benitas Café.
– Men bara nästan, säger hon med ett stort skratt.
BORGÅSTÄMPEL. Janina Fry bor sedan många år tillbaka i huvudstadsregionen, men många kopplar fortfarande henne till Borgå. Det beror kanske på att hon bodde i Borgå då hon vann tävlingen Fröken Finland 1994.

Sporadiska modelljobb

Solstrimmor letar sig in på det mysiga kaféet i Gamla stan där vi träffas för en pratstund. Osminkad sitter hon och smuttar på en smoothie och är precis så där naturligt vacker som man kan vänta sig av en före detta Fröken Finland årsmodell 1994. Så är hon också mera för innehåll än yta, och bekymrar sig varken över kråksparkar eller över en antydan till fyllighet som kommit med åren.
– Jag har alltid varit något av ett naturbarn. Visst kan jag sminka mig, fixa och trixa framför spegeln om det behövs, men inte vill jag se så där konstgjord ut till vardags.
Drar det ihop sig till något av de sporadiska modelljobb som Janina Fry fortfarande gör, då är det smink och hela baletten som gäller. Men numera är hon framför allt affärskvinna och designer. Det har gått tio år sedan hon lanserade sin första klädkollektion under namnet Janina F. Då liksom nu har hon den vanliga finländska kvinnan i åtanke då hon designar sina kläder.
Visst kan jag sminka mig, fixa och trixa framför spegeln om det behövs, men inte vill jag se så där konstgjord ut till vardags.
Den springande punkten heter mått som överensstämmer med verkligheten.
– I min kollektion motsvarar storleken M den finska kvinnans bild av M. Dessutom försöker jag hittade de där små finjusteringarna på kläderna som gör att de sitter bra och fungerar också i storlek S eller L. Nytt för i höst är ännu större storlekar.
– Jag designar plaggen utifrån min egen kropp och det fungerar på ganska många har det visat sig.

Blommor och palmblad

Janinas Frys tips för sommarlooken är blommor.
– Blommönster i granna färger är inne och samma gäller jeansfärgade plagg. Är det festdags så är det transparenta tyger och chiffong som är modernt, säger Janina Fry som för dagen är klädd i en somrig topp ur sin egen kollektion. Frilla och volanger är också hett just nu.
Jag designar plaggen utifrån min egen kropp och det fungerar på ganska många har det visat sig.
Tennisplanslooken, den propert vita, gillar hon själv skarpt – "den är så ljuvligt livsbejakande" . Samma gäller den klassiska marina stilen med blåvitrandigt och ljusblått.
– Och så älskar jag tryck med stora palmblad. Grönt och vitt är så sommarfräscht.
Hittills har hennes kollektion endast funnits att köpa i fysiska Citymarket-affärer runtom i Finland men ändring är på väg. Just nu försöker hon hitta ett fungerande webbaffärskoncept att satsa på, och i augusti hoppas hon att Janina F.-shoppen är i gång.
– Jag har designat en del unika klänningar, och faktiskt bar en av gästerna på fjolårets slottsbal en klänning i orange som jag hade ritat, säger Janina Fry som sedan en tid tillbaka är utbildad designer från Helsinki Design School.
Ur sin rymliga kasse plockar hon fram ett par kritvita tennisskor, fortfarande med prislappen på. Sommaren står för dörren och ett par vita joggingskor är alltid bra då man vill få till en fräsch sommarlook. En snabb sminkning och några drag med hårborsten senare är hon klar för fotografering i de kära kvarteren i Gamla stan.
TÄTA BESÖK. Janina Fry besöker ofta Borgå för att hälsa på familj, vänner och släktingar. – Visst saknar jag Borgå och småstadskänslan ibland. Borgå går inte ur en.

Skärgårdssmaker

Janina Fry ser fram emot sol, sommar och semesterdagar. Skärgården lockar och hon väntar på sol, bad och fester i charmiga gamla båthus med nättyngder, tjärdoft och havets sälta i träet som extra krydda.
– Min man tror inte alls på det där, att jag trivs ute på landet, småskrattar hon. Men det gör jag, åtminstone för några dagar. Det får vara asketiskt, det går bra att trampa barfota i mossan och det behövs inte rinnande vatten. Man kan ju tvätta potäterna i havsvatten.
– Jag minns att farfar hade ett eget system för det där. Han satte potatis och vatten i ett ämbar, hämtade en kraka från skogen och började röra runt. Det var hans egen potatiscentrifug.
Min man tror inte alls på det där, att jag trivs ute på landet.
Nypotatisen får Janina Fry att känna smaken av sommar och hon spinner vidare på mattemat:
– Sill och olika slags fiskar ska det vara på sommarbordet. Ingenting går upp mot Pellingefiskarnas strömmingsrullader och inlagda gurkor med vitlök. Och sådant där ordentligt skärgårdsbröd ska det också vara, säger hon ivrigt och erkänner:
– Sommarbord, och sommarbord, jag har faktiskt börjat redan nu med sill och potatis.
– Min specialitet? Det är väl gubbröra, en läcker sådan kan jag alltid smälla ihop om det behövs. Grilla lax klarar jag också bra, men ska fisken rökas då är det säkrast att ha Benjamin med.
SKÄRIFLICKA. Janina Fry älskar hav, klippor och solsken. Pellinge har en speciell plats i hennes hjärta och sommartorget på Sandholmsudden är ett måste.

Hangö & Borgå

Det som många kanske inte vet är att Janina Fry trivs i köket och att hon är en hejare på efterrätter. Charlotte Russe-tårtan är en av hennes bravurnummer medan uppochner-kakan kanske inte är lika prålig men minst lika god.
I sommar finns det risk för att Janina Frys solida Borgåimage får sig en törn. Familjen Fry funderar nämligen på att hyra in sig i Hangö över sommaren. Segling och tennis lockar, och umgänget: barnen vill vara nära sina kompisar. Barnens amerikanska farfar kommer också på besök; i vanliga fall har en resa till USA hört till de Fryska sommarplanerna men i år blir det alltså ombytta roller.
Det sagt så har Borgåskärgården sin speciella charm, och hav och båtliv kallar. Säkert kommer Pellingebor och sommargäster också i fortsättningen få se skäriflickan Janina Fry sitta och njuta sommar på Benitas café.
– Visst kommer vi till Borgå. Sommartorget i Pellinge är ett måste, där är det alltid så ljuvlig fiilis.