Anette Karlsson lämnar över FSD-klubban till Dimitri Qvintus

40 av 48 röster gick till Helsingforsbon Dimitri Qvintus då Finlands svenska socialdemokrater valde ny ordförande.

Anette Karlsson har varit ordförande för FSD sedan 2019.

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) har på söndagen valt Dimitri Qvintus från Helsingfors till sin nya ordförande. Den nuvarande ordföranden, Anette Karlsson från Borgå, avgår efter två år på posten.

Valet stod mellan Qvintus och Peter Sjökvist från Närpes. Av 48 röster gick 40 till Qvintus och 8 till Sjökvist.

Dimitri Qvintus (till vänster) är FSD:s nya ordförande. Peter Sjökvist var hans motkandidat. Foto: Nina Wessberg/FSD

Qvintus är chef för samhällsrelationer vid läkemedelsbolaget Bayer. Han har också jobbat som politisk medarbetare till flera ministrar som Antti Rinne och Sanna Marin.

"Den starkaste politiska kraften"

När ordförandekandidaterna i lördags höll sina anföranden betonade Qvintus speciellt vikten av god kommunikation, synlighet och att jobba tillsammans. På söndagen konstaterade han samma sak.

–  Jag har försökt betona hur viktigt det är att vi jobbar tillsammans. Att vi ser till att FSD och Socialdemokraterna överlag är den starkaste politiska kraften i Finland och i hela Svenskfinland.

Qvintus säger att det är Socialdemokraternas uppgift att se till att Svenskfinland har det bra. Han jämför den förra regeringsperiodens språkförsök med den nuvarande regeringen som i stället satsar på att uppdatera nationalspråksstrategin.

Till första vice ordförande valdes Anna Caldén från Nykarleby. Hon är koordinator för Samarbetsförbundet kring funktionshinders (Sams) vänverksamhet i Österbotten.

Peter Sjökvist valdes till andra vice ordförande. Sjökvist är huvudförtroendeman vid Närko som tillverkar karosseriprodukter.

FSD:s distriktskongress började i lördags och avslutas på söndagen.

ANDRA LÄSER