Lovisa stad bad barnen komma med idéer till gatunamn – det här förslaget vann

Barnen kallades till hjälp för planeringen av nya daghemmet i Lovisa centrum, då gränden som planerats invid daghemstomten saknade namn.

Den här gatan ska döpas.
16.03.2023 14:26
För några veckor sedan ville Lovisa stad ha förslag från barn i åldern 1–6 år om vad den nya gränden invid det planerade daghemmet i centrum ska heta.
Barnens skaparkraft blomstrade och staden tog emot 19 förslag.
Till slut valdes Elwa-Lilja Franks förslag Fnittergränd (Kikatuskuja). Arbetsgruppen gillade även skarpt Vertti Hakalehtos förslag Kompisgränden och beslöt att föreslå namnet Kompisskogen (Kaverimetsä) för den närliggande parkskogen.
Båda får ett gåvokort till en bokbutik i Lovisa, där de kan mata sin kreativitet ytterligare. Lovisa stad vill tacka alla deltagare.
Planutkastet för bangården, inklusive dessa namnförslag, tar fart inom beslutsfattandet redan nästa vecka. Planprocessen är ännu i startgroparna. Trots att inga hinder för namnförslagen hittades i detta skede, kan man inte garantera att det inte senare blir ändringar.
Efter framläggande fortsätter planen via näringslivs- och infrastrukturnämnden till stadsstyrelsen och vidare till stadsfullmäktige.
– Hoppeligen kommer man om några år att i Kompisskogen i Lovisa fnittra åt Fnittergränden, säger chefen för småbarnspedagogik Sofia Hoff i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER