Enskilda kosttillskott förebygger inte insjuknande i covid-19

D-vitamin förebygger inte covid-19, konstaterar Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd. De betonar vikten av en näringsrik kost för att upprätthålla ett välfungerande immunsystem.

För att säkerställa ett tillräckligt intag av D-vitamin ska den dagliga kosten innehålla D-vitaminberikad mjölk, mjölkprodukter eller växtdrycker, bredbara fetter och fiskrätter två till tre gånger i veckan, enligt Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd.
03.02.2021 15:10
Kroppens immunsystem behöver en mångsidig och hälsosam kost för att fungera på bästa möjliga sätt, inte enskilda kosttillskott. Det framför Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd i ett gemensamt ställningstagande på onsdagen.
Under det senaste året har D-vitaminets roll i förebyggande och behandling av covid-19 både studerats och diskuterats ingående. Ställningstagarna uppmanar experter inom hälso- och sjukvården att betona vikten av en näringsrik kost och ge sina klienter instruktioner gällande intag av D-vitamin enligt rekommendationerna.
"Det finns inga tillförlitliga forskningsrön om fördelar med ett större D-vitamintillskott än rekommendationen", konstaterar Suvi Virtanen, forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.
Riskfaktorer för en svår form av covid-19 är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och hög ålder.
"Med en kost enligt rekommendationerna kan man trygga ett tillräckligt intag av nödvändiga näringsämnen, stärka immunsystemet och förbättra kroppens fett- och sockervärden", fortsätter Arja Lyytikäinen, generalsekreterare vid Statens näringsdelegation.
För att säkerställa ett tillräckligt intag av D-vitamin ska den dagliga kosten innehålla D-vitaminberikad mjölk, mjölkprodukter eller växtdrycker, bredbara fetter och fiskrätter två till tre gånger i veckan. Om rekommendationerna inte uppfylls kan man ta 10 mikrogram D-vitamintillskott per dag från början av oktober till slutet av mars, enligt Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd.

ANDRA LÄSER