Kroppens immunsystem behöver en mångsidig och hälsosam kost för att fungera på bästa möjliga sätt, inte enskilda kosttillskott. Det framför Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd i ett gemensamt ställningstagande på onsdagen.
Under det senaste året har D-vitaminets roll i förebyggande och behandling av covid-19 både studerats och diskuterats ingående. Ställningstagarna uppmanar experter inom hälso- och sjukvården att betona vikten av en näringsrik kost och ge sina klienter instruktioner gällande intag av D-vitamin enligt rekommendationerna.
"Det finns inga tillförlitliga forskningsrön om fördelar med ett större D-vitamintillskott än rekommendationen", konstaterar Suvi Virtanen, forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.
Riskfaktorer för en svår form av covid-19 är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och hög ålder.
"Med en kost enligt rekommendationerna kan man trygga ett tillräckligt intag av nödvändiga näringsämnen, stärka immunsystemet och förbättra kroppens fett- och sockervärden", fortsätter Arja Lyytikäinen, generalsekreterare vid Statens näringsdelegation.
För att säkerställa ett tillräckligt intag av D-vitamin ska den dagliga kosten innehålla D-vitaminberikad mjölk, mjölkprodukter eller växtdrycker, bredbara fetter och fiskrätter två till tre gånger i veckan. Om rekommendationerna inte uppfylls kan man ta 10 mikrogram D-vitamintillskott per dag från början av oktober till slutet av mars, enligt Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd.
ANDRA LÄSER
Lovisa
Skrotbilar, olja och ackumulatorer: Företagare dömd för miljöförstörelse i Lovisa – hovrätten skärpte straffet
30.03.2023 06:32



Stress
Inflammerande mat, blåljus och stillasittande - hälsocoachen vet var skon klämmer
29.03.2023 11:08

Avfall
Bioavfall ska sorteras i alla egnahemshus – i Borgå träder regeln i kraft om ett år
29.03.2023 10:19
