Orkesterförening firar Finland med konsert

Borgå orkesterförening uppmärksammar vår hundraåriga nation på söndag i Borgå gymnasium med konserten Suomi–Finland 100.

KONSERTTID. Anrika Borgå orkesterförening firar Finland 100 år med en konsert i Borgå gymnasiums festsal. Bilden är från 1990, då hett dirigenten Juho Alvas, nu är det Yrjö Länsirinne som håller i taktpinnen.
26.03.2017 07:15
Inför konserten har orkesterföreningens dirigent Yrjö Länsirinne och musikerna funderat på byggstenarna för republiken Finland, som förklarades självständig den 6 december 1917. Länsrinne för fram hur Finland växte till sig under en längre tid, och hur de finländska konstarterna blomstrade sida vid sida med nationsbygget.
Nationellt och internationellt kända toppnamn gjorde sig kända inom musiken, men bortom "kändisarnas" sfärer rådde en kulturell högkonjunktur. Det grundades körer, orkestrar och ungdomsföreningar, påpekar Länsirinne, sammanslutningar som erbjöd var och en utvecklingsmöjligheter bland annat inom musikkulturen.
Med 100-årsjubileumskonserten vill Borgå orkesterförening slå ett slag för grundnivån inom musikkulturen i vår hembygd. Huvuddelen av programmet består följaktligen av musik som är komponerad i Borgå för cirka hundra år sedan.
Repertoaren formas av lokala klassiker som G. Waldemar Lönnroos Vår hembygd, Gabriel Linsén Slåttervisa, K.H. Öhberg Junta på, Hannes Konnos Markkinamuisto och Vårt land framförd såväl till J.L. Runebergs som till Fredrik Pacius melodi.
Borgå orkesterförenings hyllningskonsert till Finland avslutas med allsång. Biljetterna kostar 10 euro och fås vid dörren.
Borgå Gymnasiums festsal söndag 2 april kl. 15.

ANDRA LÄSER