Snart är det dags för Stafettkarnevalen! Söderkullas pojkar försvarar sin tre år gamla silvermedalj

Medan skolorna i huvudstadsregionen är stängda på grund av arbetskonflikten hinner Sibboeleverna förbereda sig inför Stafettkarnevalen om två veckor. Sprintrarna från Söderkulla skola övar växlingar i snålblåsten på Nickby idrottsplan och hejarklacken övar på ramsor och koreografi under matrasten i skolan.

Jetro Ruusunen ger över stafettpinnen åt Ellen Renwall i mixed stafetten 8x50 meter.
Petra Miettinen
05.05.2022 14:21
Majsolen värmer inte nämnvärt på tisdagsförmiddagen då tre lag från Söderkulla skola tränar växlingar på idrottsplanen i Nickby. Tvärtom, den byiga vinden gör att eleverna knappt vill ta av sig jackan ens för den stund de ska springa sin sträcka på 50 eller 80 meter, så svalt är det.
Sibboeleverna är ändå ivriga på att få delta i Svenskfinlands största evenemang – Stafettkarnevalen som i år firar 60-årsjubileum. Det som för många generationer av svenskspråkiga skolelever är en stolt tradition är fortfarande lite av ett mysterium för dessa skolbarn, för ingen av dem har tidigare deltagit i Stafettkarnevalen!
– Vi måste bli minst tredje! För vi vill vinna ett pris, säger Ellen Renwall i åk 3.
– Och så vill vi åka på utfärd till Helsingfors, där Olympiastadion finns, säger Noora Joki i åk 4.
Att springa tillsammans, det är vad Stafettkarnevalen handlar om för Noora Korpi och Ellen Renwall, som om två veckor för första gången får löpa på Olympiastadion i Helsingfors och delta i Stafettkarnevalen.
Det här med växlingar, mixed stafetter och banmärken med målartejp börjar småningom klarnar för eleverna från Söderkulla då de nu för första gången får öva på en regelrätt idrottsplan.

Ingen har stafettvana

Lärarna Charlotta Sillman och Edward Lindberg har tillsammans med eleverna åkt buss till Nickby just för att få tillgång till 400-metersbanor.
– Visst har det varit annorlunda att förbereda sig inför Stafettkarnevalen i år då ingen av våra elever har varit med förr. Årets sexor gick i årskurs tre då det senast ordnades en Stafettkarneval, säger Charlotta Sillman.
– Vi har fått börja från noll med många rutiner. Under tidigare år har de äldre eleverna haft vanan inne och vetat vad karnevalen handlar om, men nu har vi fått börja med att lära ut hur man mäter ut stegen inför växlingen, förklarar Edward Lindberg.
Intresset har det ändå inte varit något fel på. Skolan gick redan i början av vårterminen ut med ett frågeformulär där de kartlade elevernas intresse för att delta i stafettlagen eller i hejarklacken och det var många som ville vara med.
– Alla som anmälde sitt intresse i januari är nu med i Stafettkarnevalen på något sätt, så förberedelserna har gått mycket bra. Hejarklacken har faktiskt vuxit under vintern, från cirka femton elever till närmare trettio, säger Sillman.

Lita på lagkompisen

Om drygt två veckor är det dags att springa och heja på Olympiastadion. Men före det måste växlingarna sitta lite bättre. För ännu löper allt i praktiken inte som ett oljat maskineri, även om det i teorin är klart:
– Man ska hålla stafettpinnen i den högra handen och sätta den i lagkompisens vänstra hand, förklarar Noomi Strömsholm i åk 4.
Viktor Juutilainen och Tino Savolainen springer de två sista etapperna i pojkarnas 5x80 meter och tror att Söderkulla skolas första lag har goda chanser att gå vidare, ända till finalen. Nästa vecka blir det generalrepetition, då ordnas Sibbomästerskapen bland skolorna i Sibbo kommun.
För Kajsa Sillman i årskurs 5 är spikskor, växlingar och att springa på tartan vardag, men så tränar hon också friidrott i Porvoon Urheilijat till vardags. I Stafettkarnevalen ska hon representera sin skola i alla tre stafetterna: 5x80 meter, masstafetten och gatustafetten.
– Jag tycker att Söderkulla skola har ett bra lag på 5x80 meter. Vi är fem flickor som sportar annars också. Det viktiga vid växlingarna är att lita på lagkompisarna och inte titta bakåt när de närmar sig, säger Kajsa Sillman.

Siktar på final

Pojkarna har lite problem med växlingar som blir för långa. Tino Savolainen hinner nästan inte ifatt Viktor Juutilainen vid växlingen när han rusar i väg på ankarsträckan. Killarna är fotbollsspelare respektive hockeyspelare på fritiden och de tror att en bakgrund bland bollsporter kan vara till nytta även på löpbanorna.
– Man måste vara snabb i fotboll och samma sak gäller i stafetterna, säger Tino Savolainen.
– Det är alltid roligt att springa! Vi har ett bra lag och jag tror att vi kan ta oss ända till finalen, funderar Viktor Juutilainen.
De får medhåll av rektor Jan-Erik Holmkvist. Han deltar visserligen inte längre i skolans förberedelser inför löpfesten, för första gången på drygt 30 år. Men han har koll på statistiken.
– Söderkulla skola har en silvermedalj att försvara i pojkarnas stafett på 5x80 meter, våra elever var nästsnabbast i Alberga för tre år sedan, säger Jan-Erik Holmkvist.

Gult som solen

Helt kan rektorn ändå inte hålla sig borta från karnevalsyran. När hejarklacken under klassläraren Rebecca Backmans ledning övar på hejaramsor under lunchrasten står han i ett hörn och lyssnar nyfiket på ramsorna.
"I Söderkulla skola, där går alla coola", sjunger hejarklacken till tonerna av en känd finlandssvensk alligators signaturmelodi.
– Sången handlar om Söderkulla skola, om solen och om hur vi vinner i stafetterna, förklarar deltagarna ivrigt.
– Vem är bäst? frågar hejarklacksledarna My Laitinen, Amanda Hirvensalo och Lilja Vuorinen. – SÖDIS, svarar hejarklacken på maxvolym. I mitten Kevin Karu och bakom bokstäverna står Ida Karvinen, Ija Miilakangas, Helmi Kuusela, Edward Träskelin och Elias Laitinen.
Medlemmarna i hejarklacken har under våren samlats i mindre grupper för att skriva nya ramsor, och så har man dammat av några gamla favoriter också.
Nu har hejarklacksledarna Amanda Hirvensalo i åk 4 samt My Laitinen och Lilja Vuorinen i åk 3 grävt i förråden och tagit fram pompoms i gult och rött, som är skolans färger.
– Vi kommer att klä oss i hawaiikjolar på karnevalen, avslöjar Amanda Hirvensalo.
– Vi har strävat efter att återvinna material från tidigare år, så vi har inte köpt något nytt, förklarar Rebecca Backman.
Skolans maskot är en klart lysande gul sol och den dräkten har Kevin Karu fått äran att bära.
Söderkulla skola åker till Helsingfors och Stafettkarnevalen med två egna bussar, en för hejarklacken och en för löparna. Både elever och lärare ser fram emot att äntligen få delta i ett stort evenemang med många deltagare, efter de tråkiga åren med restriktioner och distansundervisning. Och förväntningarna är höga, både på läktaren och på löpbanorna!

Stafettkarnevalen hålls den 20-21 maj på Olympiastadion i Helsingfors. Det är fritt inträde, alla intresserade får följa tävlingarna från läktarna.

ANDRA LÄSER