Dramakomedi lever högt på sitt manus

Lilla Teaterns höststart går i skrattets och dramatikens svängdörr. Nyskrivna Äktenskapsgrejen är en samhälls- och personsatir som lever högt på Gunilla Hemmings goda manus.

DRAMAKOMEDI. Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern bjuder på skratt och allvar. Fr.v. Carl-Kristian Rundman, Oksana Lommi, Laila Björkstam, Joachim Wigelius och Jonna Järnefelt.
24.09.2019 13:42
Komedi har varit och är grundpelaren i Lilla Teaterns repertoar. I fjol var det Ens litet lugn i huset som stod för en underhållning i jämförelsevis mera lättsamma förtecken än i höst.
Äktenskaspgrejen drar visserligen ner många skrattsalvor men utan att vara komedi. Närmast kommer man att tänka på Tracy Letts August: Osage County, presenterad på Svenska Teatern under rubriken En familj. Men Äktenskapsgrejen är mindre giftig och mörk och har mera komik, åtminstone till det yttre.
Under den glättiga ytan finns i alla fall en underström av allvar, svek och mörker, som likt en rovlysten gädda bara väntar på att dyka upp och hugga till. Dramakomedi kommer närmare sanningen om man nu vill söka efter en lämplig definition.

ANDRA LÄSER