Att arbeta tillsammans är tillsammanskraft

Borgå stift är inte bara geografiskt utspritt utan också en sammanslutning där både konservativa och liberala åsikter existerar sida vid sida. För 100-årsjubileet har man tagit fram ett nytt ord som beskriver stiftet och det är tillsammanskraft.

Biskop Bo-Göran Åstrand och stiftssekreteraren för gudstjänstliv och musik Pia Bengts berättar om programmet under jubileumsåret.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
12.12.2022 15:41
Från Lovisa i öster till Eckerö i väster – från Hangö i söder till Karleby i norr. Borgå stift omfattar ett vidsträckt område och som ett stift som skapats på språklig grund är det unikt i hela Norden. När stiftet firar 100 år 2023 både inleds och avslutas festligheterna i Borgå men jubileumsåret kommer också att synas i alla de 47 församlingarna.
Medan vinterns värsta snöstorm hittills håller på att samla krafterna på måndagsmorgonen bjuder biskop Bo-Göran Åstrand och stiftssekreteraren för gudstjänstliv och musik Pia Bengts till presskonferens om jubileumsåret i Biskopsgården i Gamla stan i Borgå. Den ligger ett stenkast från Domkapitlet och snett över Kyrkotorget står Borgå domkyrka. Att de här tre byggnaderna ligger invid varandra är också en specialitet för Borgå stift – och en av orsakerna till att just Borgå i tiderna blev stiftshuvudstad.

ANDRA LÄSER