Kammarmusiken intar Lovisa

Sibeliusdagarna i Lovisa körde i gång i går med en öppningskonsert i Lovisa gymnasium. Nu klingar kammarmusiken helgen ut i drottningstaden.

LOVISAFESTIVAL. Jan-Erik Gustafsson firar tjugo år som konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i som körde i gång på torsdagen.

Lovisas egen kammarmusikfestival, Sibeliusdagarna, fyller staden med musik den 7–10.9 under ledning cellisten Jan-Erik Gustafsson. Det är tjugonde gången som han sytt ihop programmet för festivalen och lockat den klassiska musikens världsstjärnor till Lovisa.

Jean Sibelius tillbringade mycket tid i Lovisa som ung – därav festivalnamnet – och solen, havet, sommaren och ljuset kom att bli inspirationskällor som han öste ur under sitt kompositörsliv. Det handlar förstås om Sibelius under festivalen, men också en lång rad av kammarmusikens pärlor klingar på konsertplatserna Bonga slott, Harjurinteen koulu och Lovisa kyrka.

Till Sibeliusdagarna program hör traditionsenligt en konsertvisit till någon grannkommun. Fredag kväll är det Borgå kyrka som står på tur och där får publiken ta del av ett uruppförande av Aulis Sallinens rytmiska Dance Music Suite Op. 107. som tolkas av Mika Väyrynen på dragspel, Elina Vähälä på violin, Jan-Erik Gustafsson, på cello och Paavali Jumppanen på piano.

I år har festivalen också en godbit att bjuda Lovisas fjärdeklassare på. Alla stadens fyror får chansen att lära känna Lojo stadsorkester lite bättre, och det sker i Lovisa kyrka under fredagens generalrepetition inför lördagens konsert Den store Sibelius. "Lär känna symfoniorkestern" heter given som är en del av Lovisas kulturstig för skolorna.

Sibeliusdagarna kulminerar på söndag med Gustav Mahlers Das Lied von der Erde som framförs i Lovisa kyrka med mezzosopran Monica Groop och tenor Tuomas Katajala som solister.

Biljetter fås via Lovinfo, öppet: må-fre 9-16, lovinfo@loviisa.fi, tfn 019–555 555 samt vid dörren.