Svenska Yle börjar göra nyheter för barn – förkortar TV-nytt med fem minuter

Det redan existerande konceptet Hajbo Nytt får förstärkning när Svenska Yle i större utsträckning kommer att börja fokusera på nyheter för en ung målgrupp.

NY GIV. Svenska Yle ser ett behov av ett väl genomarbetat nyhetsinnehåll också bland de yngsta.
08.01.2020 19:15
Nyheter för barn tar upp ämnen på ett sätt som lämpar sig för yngre tittare. Det blir varken våld eller skrämmande inslag. I stället ligger fokus på att förklara nyheter som barn stöter på i vardagen, men som de kanske inte förstår eller kan ta till sig.
– Vi ser att det finns ett behov av ett väl genomarbetat nyhetsinnehåll också bland de yngsta. Det är en central del av vår public service-roll, att begripliggöra världen runt omkring för hela vår publik, också för barnen, säger innehållschef Anna Forth i ett pressmeddelande.
Vuxennyheterna stärks också under året när Svenska Yle lanserar en större möjlighet att ta till sig nyheter on demand. Enskilda nyhetsinslag kommer att publiceras i snabb takt och finnas tillgängliga via Arenan.
Mediechef Johanna Törn-Mangs säger i pressmeddelandet att folk vill kunna välja själva vad det lyssnar på.
– Därför vill vi erbjuda den här möjligheten till vår publik på Arenan, vid sidan av våra traditionella nyhetssändningar.
Svenska Yle kommer också att satsa mer på nyheter i audiovisuell form. Bildberättandet online kommer att utvecklas så att det passar också mobila tittarvanor. Ofta kommer nyheterna också att kunna ses utan att ljudet är påslaget, vilket behövs bland annat i kollektivtrafiken och i miljöer som man delar med andra.
Samtidigt som de aktuella nyhetsvideoklippen ökar i antal har TV-nytt klockan 19.30 förkortats från 27,5 minuter till 22 minuter på vardagar.

ANDRA LÄSER