Glädje målades på centrumstaket

Konstnärsgruppen Glädjemännen engagerar den här veckan minderåriga asylsökande på Borgå Folkakademi i konstens namn. Samtidigt får skolans staket ett nytt utseende.

MÅLARGLÄDJE. Sumon Raihan Kabir t.v., Samira Arab och Mustafa Helmy hörde till ungdomarna från Borgå Folkakademi som under veckan som gått prytt skolans staket med bland annat dans- och naturmotiv.

Petteri Cederberg från Glädjemännen berättar att man på förhand tänkt ut en tematik för gårds- respektive gatusidan av staketet. Dansinspirerade bilder pryder nu insidan medan utsidan tagit intryckt av naturen. Det tidigare jämngula staketet pryds ny av blommor på en färgskala som går från kritvit till becksvart.

– Jag har tidigare varit med i liknande projekt och då visade det sig att alltför mycket olika färger ger ett oroligt resultat. Därför kör vi med en mera dämpad färgskala.

Ungdomarna, sammanlagt fler än tjugo till antalet, har målat flitigt under veckan som gått och nu pryds staketmetrarna av mera trevande figurer varvat med de deltagande proffskonstnärernas bilder.

– Glädjen över att skapa tillsammans är påtaglig. Poängen är att alla kan vara med, säger Cederberg.

Tapetmönster

En som alldeles tydligt hållit i en pensel tidigare är Sumon Raihan Kabir, ursprungligen från Bangladesh. På engelska med några svenska ord inströdda här och där berätta Kabir att han gillar att måla, och att han försöker skapa ett slags tapetmönster i sitt stakethörn.

Strax intill jobbar etiopiskan Samira Arab i sällskap med Mustafa Helmy från Afghanistan. Arab målar för första gången någonsin och på vit botten föds en streckgubbsfamilj med trevande drag.

– Familj betyder glädje för oss, förklarar Helmy.

Konstprojekt

Längs med staketet mot Runebergsgatan pågår frenetisk aktivitet. Vit, grå och svart färg i gamla godisburkar langas från målare till målare. I vit målaroverall och studentmössan på svaj håller Borgåkonstnären Petri Hytönen på att lägga sista handen vid en snirklande blomma. Han berättar att projektet med flyktingungdomarna är en del av sommarens Pretriennal

– Det ordnas en hel massa konstevenemang i trakten i sommar, lite som en uppvärmning inför nästa års Konsttriennal i Borgå, säger han.

Utanför Akan fortsätter ungdomarna måla. Någon pausar en stund och söker skugga från det gassande solskenet. I morgon fortsätter arbetet med att glädja såväl etablerade konstnärer och målare som förbipasserande stadsbor.

ANDRA LÄSER