Lovisabakelsen förväntas vara drottninglik och avspegla stadens historia

Baktävlingen för att få fram en den nya Lovisabakelsen närmar sig. Nu har Lovisa stad valt ut fyra personer för att bestämma vilket bakverk som ska utmana Runebergstårtan.

Lovisabakelsen förväntas vara drottninglik och avspegla Lovisas historia. Bildens bakelser är inte med i tävlingen.
Lovisa stad utlyste i början av april en baktävling för att få fram en ny Lovisabakelse. Nu är juryn vald, och det enda som kvarstår är att hitta ivriga deltagare.
– Intresset har varit glädjande stort. På staden florerar redan vilda rykten om folk som fått provsmaka hemliga tävlingsbidrag, säger Nina Wiklund i ett pressmeddelande.
Staden har valt ut sin jury, som består av grafikern, satirikern och Runeberginfluencern Kasper Strömman, företagaren bakom Café Favorit, Irene Kalk samt representanten för Lovisa företagare Nina Ek. I semifinalen får de förstärkning av kostservicechef Annika Kuusimurto.
Tävlingen är öppen för alla och äger rum torsdag den 12 maj klockan 15 i Lovisavikens skola. Därifrån går tre till fem bidrag vidare till finalen som utspelar sig lördag den 14 maj klockan 12 i Kommendantshuset.
Förutom ära och berömmelse får vinnaren också en matberedare.
För att delta i tävlingen ska man anmäla sig senast 9 maj, via Lovisa stads webbsida, eller per post till Nina Wiklund, Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, PB 77, 07901 Lovisa. Man ska också lämna in bakelsen och receptet i Lovisavikens skolas matsal den 12 maj senast klockan 14.45. Det är viktigt att både ingredienserna och metoden är antecknade tydligt.
– Jag är övertygad om att Borgås Runebergstårta kommer få det hett om öronen. Läckergommar riket runt kommer att räkna dagar till Lovisadagen i augusti.

ANDRA LÄSER