Äventyrsroman i ett brinnande Åbo

Åbo brand i början av 1800-talet är scen för äventyrsromanen Palavan kaupungin lapset som är med och tävlar om Runeberg Junior-priset. Boken är både en spännande berättelse och en historisk beskrivning av hur det var att vara barn för 200 år sedan. 

Roope Lipastis spännande äventyrsroman är nominerad till Runeberg Junior-priset.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
09.01.2023 16:43
Syskonen Peter och Hulda och deras kompis Jaakko bor i Åbo och året är 1827. Barnen försöker tjäna pengar och fångar därför kräftor som de säljer. Plötsligt står deras hemstad i lågor. Mitt under branden och kaoset som följer får barnen i uppgift att rädda en ovärderlig bok som finns i domkyrkan, och då blir det spännande. Barnen råkar ut för både det ena och det andra och varje kapitel är fullspäckat med äventyr. Tillsammans med hunden Rapu tar de sig ändå oskadda ur branden.
Runeberg Junior-nominerade Palavan kaupungin lapset av Roope Lipasti är en spännande historisk roman för barn. Förutom att berättelsen är underhållande och fängslande är den också en levande skildring av hur det var att vara barn i början av 1800-talet. Det är också en bok om vänskap.
Att Roope Lipastis berättelse utspelar sig i Åbo har sin naturliga förklaring.
– Jag har bott hela mitt liv i Åboregionen och jag har alltid fascinerats av Åbo brand. Hur skulle staden se ut i dag om den inte brunnit? Branden i sig är så dramatisk och spännande att den verkligen förtjänar att bli en berättelse. Ämnet har inte heller behandlats i barnlitteraturen särskilt mycket tidigare, säger Lipasti. 

Historia och äventyr

Roope Lipasti är en mycket produktiv författare och han har skrivit böcker för både barn och vuxna. Han har också tidigare skrivit historiska barnböcker och Palavan kaupungin lapset får en fortsättning redan nästa år.
– Jag älskar både historia och äventyr och det har jag gjort ända sedan jag var barn, boken är på sätt och vis skriven till den unga Roope. Historia ger också böckerna en extra dimension, tidsepoken blir som en av personerna i boken och det är mycket intressant, säger Lipasti.

Runeberg Junior

Borgå stads och tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris.
Syftet med priset är att främja läslust bland barn, målgruppen är barn i 6–9-årsåldern.
Tävlingsfinalisterna väljs ut av en förvalsjury bland de finländska barnböcker utgivna under året som förlagen skickat in. I år har åtta stycken böcker sållats fram av sammanlagt nittionio stycken.
Den slutliga vinnaren väljs av barnjurygrupper från daghem och skolor i Borgå. Vinnaren tillkännages den 2 februari 2023.
Prissumman på 10 000 euro delades ut första gången i samband med Runebergsdagen 2017.
Runeberg Junior-priset handlar om böcker för barn, ungefär i åldern 6-9 år. 
– Jag brukar inte fundera särskilt mycket på för vilken målgrupp jag skriver, barn är så olika slags läsare i olika åldrar. En del läser ganska svåra texter redan som små medan andra inte läser själv ens som tolvåring. Ska jag ringa in en åldersgrupp för min bok skulle det bli 9-12-åringar.
Ett mål med Runeberg Junior-priset är att lyfta fram barnlitteratur och att uppmuntra barn att läsa mera.

Hur får man då barn att läsa mera?

– Att läsa kvällssaga är absolut det viktigaste. På andra plats kommer att föräldrarna själva läser så att barnen ser att böcker är betydelsefulla. Det tredje viktigaste är skolan och att man där läser tillsammans och besöker bibliotek, säger Roope Lipasti.

ANDRA LÄSER