Ännu bättre jultorg välkomnar besökare

Nytt upplägg, mera plats och fler försäljningskiosker. Jultorget i Borgå blev en succé redan i fjol och nu har det månadslånga evenemanget blivit ännu mer besökarvänligt.

Till vardags är  Dick Grönroos evenemangsplanerare i staden, men under den närmaste månaden hittar man honom på torget. Det är Grönroos som har ansvar för att allt löper som det ska. 
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
28.11.2022 16:00
Den stora slänggungan står mitt på torget och försäljningskioskerna omgärdar den. Tidig måndag eftermiddag är omkring hälften av kioskerna öppna, och det är ingen kö till slänggungan. Men nu finns det plats också för större besökarmängder på en gång.
– 1300 personer åkte slänggungan på lördagen och omkring 1500 på söndagen. Vi räknar med att jultorget besöktes av ungefär 4000 personer både under lördagen och söndagen, säger evenemangsplanerare och ansvarig för jultorget Dick Grönroos.
Han är också vaktmästare, allt-i-allo och pysselfarbror, vad som behövs på torget under den månad evenemanget pågår. 
Slänggungan blev en succé redan i fjol och Grönroos berättar att den var efterlängtad i år också. Det kommer som en glad överraskning för många att det är gratis att åka - och att man får åka precis så många gånger man vill.
– Det är bara att ställa sig i kön igen efter sin åktur, säger Dick Grönroos.
– Slänggungan är för både stora och små, bara man ryms i stolen och han spänna fast säkerhetskättingen så är man välkommen. Under veckoslutet såg jag både föräldrar och far- och morföräldrar åka med barnen, fortsätter han.
Under måndagen kom en hel skolklass från AE-skolan. De hade besökt biblioteket och tog sig en svängom i gungan på väg tillbaka till skolan. 
Det finns fler försäljningskiosker än det fanns i fjol.

Positiv respons

Dick Grönroos berättar att staden fått mycket tack för jultorget i Borgå och att alla kommentarer hittills varit positiva. I fjol var första gången och i år är jultorget ännu trivsammare och bättre.
Grönroos räknar upp en del av förbättringarna. 
Slänggungan är för både stora och små, bara man ryms i stolen och han spänna fast säkerhetskättingen så är man välkommen. Under veckoslutet såg jag både föräldrar och far- och morföräldrar åka med barnen.
– Jultorget är större, nu spelas julmusik hela tiden och det finns fler försäljningskiosker, säger han.
– Det var en del i fjol som undrade om det skulle vara möjligt att serveras spetsad glögg på jultorget. Nu kan man få både spetsad och ospetsad glögg här, säger Grönroos. 
Men det är inte allting. Mitt emot portgången till torget står en utställningscontainer med glasvägg. I den finns information om staden och evenemang här, och där finns också ett lågt bord där barn kan pyssla en stund om de vill. 
Stadens infoplats har fått bli pysselhörna för barn.
En jättestor gul julgransboll står intill pysselplatsen. Den har snabbt blivit en populär plats att fotografera sina nära och kära på - det går att ta bilden både inne i prydnaden och utanför. 
– Kommuntekniken har också ordnat gratis parkering åt alla försäljarna. Det är också mer program på jultorget än tidigare - bland annat har julgubben lovat komma på besök varje lördag fram till jul.
I fjol fanns tio försäljningskiosker, i år är de femton till antalet.
– Det finns ännu möjlighet om någon vill reservera en kiosk under en veckodag, men veckosluten är slutsålda, säger Grönroos.
Slänggungan är öppen mellan klockan 12 och 18 varje dag, vardag som helg. Jultorget är öppet varje dag fram till den 22 december.
Man blir glad av den lysande snögubben intill porten till jultorget.

ANDRA LÄSER