Mjölkchokladbrunt och modernt – Brunberg firar jubileum med ny fabriksbutik

Nästa år fyller det anrika Borgåföretaget Brunberg hela 150 år. För att fira detta bygger företaget en ny, modern fabriksbutik som ska tillfredsställa både gamla kunder och nya besökare.

FÖRVÄNTANSFULL. Brunbergs vd Katarina Enholm ser fram emot att äntligen få se den nya fabriksbutiken
Laura Oksanen
10.07.2020 18:35
Bredvid Brunbergs fabrik på Veckjärvivägen pågår byggarbetet för fullt. Ljudet från borrandet skär igenom luften medan vd Katarina Enholm nöjt följer med arbetet. Där byggmaskiner nu gräver ska företagets nya fabriksbutik stå klar i maj nästa år – lämpligt inför Brunbergs 150 års jubileum.
– Det är så kul att följa med hur bygget framskrider. Vi på Brunberg är väldigt förväntansfulla inför det kommande året och den nya byggnaden.
Den nuvarande fabriksbutiken har funnits på samma plats sedan 1988, men har med åren blivit för liten och trång. Den nya butiken kommer vara hela 200 kvadratmeter stor och mer ändamålsenlig.
– Vi kommer främst ha den som butik, men även produktionen av vår handgjorda konfektyr ska flytta dit. På det sättet kan människor följa med tillverkningen av dem samtidigt som de handlar sitt godis, säger Enholm.
BYGGARBETE PÅ GÅNG. Här ska den färdiga butiken stå klar i maj nästa år.

Mera möjligheter

Enligt Enholm ger de större lokalerna mer möjligheter att utveckla butiken.
– Vi kan lägga fram våra produkter på ett bättre sätt. Lokalen ger möjligheter till ett större utbud och till att exempelvis ha mer säsongsbetonade produkter framme.
Den nya butiken byggs i trä, värms med bergvärme och ska gå i nyanser av mjölkchokladbrunt och vaniljvitt. Fasaden ska vara mot Industrivägen som löper förbi fabriken och butiken ska dessutom få ett stort skyltfönster, något som fattats hittills.
– Vi satsar på att den nya byggnaden fyller moderna standarder och hoppas att den håller de kommande 20 – 30 åren.
FASAD. Så här ska den nya byggnaden se ut, byggt i trä och målat i brunt och vitt.

Gamla och nya besökare

Den gamla fabriksbutiken är en bekant plats för många Borgåbor.
– För många är det en årlig tradition att stanna vid fabriken för att fylla på sitt godisförråd innan man åker ut till stugan.
Det är så kul att följa med hur bygget framskrider. Vi på Brunberg är väldigt förväntansfulla inför det kommande året och den nya byggnaden.
Att de utländska resenärerna i år uteblivit oroar ändå Enholm, som hoppas att läget ser att annorlunda ut nästa år.
– Vi vill såklart att många nya personer hittar hit, turisterna är viktiga för hela Borgå. Men samtidigt vill vi också värna om våra stamkunder.
HANDGJORT. I den nya fabriksbutiken ska kunderna få följa med tillverkningen av företagets choklad.

Brunberg 150 år

Fabriksbutiken är företagets största satsning inför det kommande jubileumsåret. Enligt Enholm ska företaget också lansera en ny produkt, men mer än så vill hon inte avslöja.
– Jag kan inte berätta mer. Men vi satsar på att fira vårt jubileum under hela året, vi vill lyfta upp företaget och våra produkter kontinuerligt.
– Vi har en så fin historia och det är få företag som klarat sig så här länge. Som det stolta Borgåföretag vi är vill vi såklart föra fram dessa aspekter tydligt.

ANDRA LÄSER