– Det är fråga om delar av en äldre byggnad. Vi har hittat en golvkonstruktion som är cirka 2 kvadratmeter stor, resten har troligen förstörts under bygg- och grävjobb som gjorts under tidigare årtionden, säger Tuija Väisänen, forskare på Museiverkets avdelning för arkeologiska fältstudier.
Det gamla trägolvet var i sig ett intressant fynd, också om man i det här skedet inte kan avgöra hurdan slags byggnad det varit fråga om. Den verkliga överraskningen fanns ändå under de gistna golvbräderna: där hittade forskarna cirka tio gamla mynt varav en del var i väldigt dåligt skick.
Myntfynd är visserligen inte ovanliga då grävarbeten görs på centrala samlingsplatser, men enligt Väisänen är det ovanligt att man hittar så många och så gamla mynt i en och samma gömma.
För en gömma handlar det om i och med att mynten fanns under golvbrädorna.
Drottningpräglade
– Två av mynten är från 1600-talet, från drottning Kristinas tid men det är ännu osäkert om också de andra mynten är det.
Väisänen misstänker att de övriga mynten är från 1600- och 1700-talen, men det vet man med säkerhet först då Museiverkets myntexperter undersökt dem. Enligt henne kan också mycket slitna mynt identifieras; det kan räcka med en bråkdel av en text eller en bild för att avgöra myntets ålder och kanske också valör.
– Det kan antas att byggnadsresten är från samma tid som mynten, säger Tuija Väisänen.
Orsaken till varför en penninggömma lämnats outnyttjad under golvet är däremot en helt annan fråga. Visserligen handlar det inte om några ansenliga penningsummor, men ändå förhållandevis mycket pengar under en tid då många hade det knapert.
– Ett par mynt såg att vara på en fjärdedels öre och det är inte så mycket. Men bland mynten kan också finnas större valörer.
Digra fynd
Grävjobben på Krämaretorget inleddes i våras och då hittades bland annat kritpipor, keramikskärvor och en bartmanskanna på platsen. Senare hittades också resterna av en gammal gatstump i närheten av Åborgs torg.
Har ni fått reda på något mer om fynden?
– Tyvärr så har vi ännu inte påbörjat efterarbetet. Vi väntar på att alla grävjobb är klara och först i vinter börjar vi analysera fynden, säger Tuija Väisänen.
Enligt henne återstår några grävarbeten vid Krämaretorget som kräver Museiverkets övervakning. Då rycker forskarna ut med grävspatel och spade förutsatt att någonting intressant dyker upp igen.
ANDRA LÄSER
Lovisa
Nybyggarpar på Drottningstranden: De senaste åren har vi tänkt på vårt hus, morgon, middag och kväll
26.05.2023 14:08



Välgörenhetskonsert
Kända och okända Borgåkvinnor i minidrama under välgörenhetskonsert
03.05.2022 13:42
Stefan vid spisen
Stefan vid grillen: Baka pizzor lika goda som i Italien – grädda dem på grillen
08.10.2021 18:30