Julfreden utlyses på nätet, fyrverkeri utlovas på nyårsaftonen

Den traditionella utlysningen av julfred på julafton arrangeras, som förra året, på nätet med en i förväg inspelad video. På nyårsaftonen blir det däremot fyrverkeri helt på riktigt.

Det blir fyrverkerier på nyårsaftonen.

På julaftonen kan Borgåborna samlas i eget hem för att följa utlysningen av julfred.

Evenemanget kan ses på stadens webbsidor den 24 december klockan 16 (borga.fi/julfreden). Man kan också titta på evenemanget senare. På grund av coronaläget ordnas inget program på Gamla Rådhustorget.

Den på förhand inspelade videon spelar sånger med manskören Runebergskören BSB och visar stämningsfyllda bilder av Borgå.

Mikaela Nylander, ordförande för stadsfullmäktige, läser upp den traditionella julfredsutlysningen.

På nyårsaftonen blir det ändå fyrverkeri helt "irl", alltså i verkliga livet.

Borgå stads fyrverkeri avlossas på västra stranden, framför Konstfabriken, fredag 31.12 kl. 19.00. Det avslutar samtidigt Borgås 675-årsjubileum och inleder det begynnande 10-årsjubileet för Konstfabriken.

Fyrverkeriet pågår i fem minuter och är planerat att synas över ett så stort område som möjligt, vilket ska tillåta säkerhetsavstånd.

– Fyrverkeriet syns långt och på vardera sidan om ån. Håll tillräckliga avstånd och undvik trängsel. Om du är sjuk, stanna hemma. Vi önskar alla Borgåbor en gemensam och glad upplevelse. Med glatt sinne mot det nya året 2022, säger Sari Myllynen, turism- och marknadsföringschef, i ett pressmeddelande från staden.

– Evenemanget tar även miljökonsekvenserna i beaktande i enlighet med värdena för Borgå stad, tillägger Myllynen.

Företaget bakom fyrverkerierna köper utsläppsrättigheter som övervakas av europeiska myndigheter. Fyrverkeripjäserna innehåller inte farliga tungmetaller eller material som belastar naturen. Pjäsernas skaldelar brinner upp och upplöses nästan helt i luften, vilket innebär att väldigt små mängder partiklar sprids i omgivningen. Skalen efter fyrverkerieffekterna samlas upp och en del laddas på nytt för nästa användning.

Också i Lovisa blir det fyrverkerier. Evenemanget börjar klockan 18.00 på Skeppsbron, och pågår cirka 8 minuter. På grund av det försämrade coronaläget ordnar staden inte i år något övrigt program på nyårsafton. Man rekommenderar också allmänheten att hålla ett öga på rådande coronarestriktioner på stadens webbsidor.