Kon först ute bland viktiga husdjur

Borgå museums vandringsutställning om östnyländska djur får snart sin start, och först ut är kon. Tanken med utställningen är att lyfta fram de djur som möjliggjort livet i östra Nyland.

Hanna Stendahl mjölkar. Bilden är från Norike.
27.02.2023 12:14
Den kommande utställningen förverkligas under en lång tidsperiod, närmare bestämt under åren 2023–2026. Utställningen, som riktar sig till både barn och ungdomar, har flera olika teman och det första är kon.
– Tanken med vandringsutställningarna är att föra utställningarna till sådana platser där det inte nödvändigtvis tidigare ställts ut utställningar från det regionala ansvarsmuseet. Goda exempel på var vandringsutställningarna kan ställas fram är bibliotek, ungdoms- och föreningshus. Samarbetet mellan Borgå museum och lokalmuseerna ger ytterligare en östnyländsk dimension och ett djup till de intressanta djurmotiven. Utställningen, som är enkel att ställa upp, kan även berikas ytterligare med till exempel egna bilder och material, säger kulturarvsforskare Mai Joutselainen, som producerat utställningen, i ett pressmeddelande.
Den aktuella utställningen om kon har gjorts i samarbete med Sibbo hembygdsförening. Utställningen kan reserveras för två månader i taget från och med första mars 2023.
Bokningar av utställningens görs via Mai Joutselainen på numret 0407344042 eller genom  mai.joutselainen@porvoonmuseo.fi.
Det är kon som har huvudrollen i den nya utställningen.

ANDRA LÄSER