Kurt Lindroos varnar för hackare på nätet – fick bild på nakna bröst när han väntade på postpaket

Kurt Lindroos beställer ofta varor från utländska nätbutiker. Det brukar gå bra, paketen har i regel nått fram till Sibbo, men inte alltid. – När jag fick ett foto på nakna kvinnobröst i e-posten insåg jag att jag blivit lurad, det handlade nog om nätfiske, befarar han och spärrade genast bankkortet. Nu vill han varna andra som handlar på nätet.

Kurt Lindroos i Sibbo brukar köpa allt från elektronik till hälsopreparat via utländska webbutiker. – Jag får ofta ett meddelande i e-posten om att paketet ligger i ett mellanlager och levereras hem till mig när jag betalat en extra leveransavgift, men det är bara strunt. Jag brukar aldrig betala extra och paketen kommer ändå fram nån dag senare, säger han.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
31.01.2023 10:08
”Lindroos följ upp din beställning” uppmanade ett krävande meddelande som Kurt Lindroos fick i e-posten häromdagen. När han klickade upp mejlet fanns där en leveransbekräftelse med bild på en skåpbil med främmande postlogo, en uppföljningskod och en länk till en annan sida där mottagaren skulle bekräfta att man vill ta emot leveransen. Allt såg mycket korrekt och sakligt ut, tycket han.
– Jag beställer ganska ofta varor från utländska webbutiker, speciellt från Kina. Det är inga stora saker, det kan vara nya batterier till mobilen eller något hälsopreparat. Leveranstiden är lång, omkring fyra veckor, så jag håller inte så noga reda på vilka paket som kommer när. Hittills har alla paket kommit fram, även om vi allt oftare får falska meddelanden om att paketen har fastnat i något mellanlager, säger Kurt Lindroos.

ANDRA LÄSER