Pellinges eldsjäl Erika Englund är Årets Borgåbo 2022

Priset Årets Borgåbo 2022 delades ut på onsdagen den 7 december. Vinnaren är Erika Englund.

Erika Englund är Årets Borgåbo 2022.
08.12.2022 07:21
Erika Englund, som driver både lanthandel i Pellinge, samt brinner för en aktiv skärgårdskultur i Borgå, har utsetts till Årets Borgåbo 2022. Priset delades ut nära Gamla stan i Borgå, vid Näse-sten.
Priset överlämnades av projektledarna Eerika Karppinen och Fanni Maliniemi från Borgå Juniorhandelskammare.
Föreningen fick in många kandidater från allmänheten för att rösta fram Årets Borgåbo. Av dem kom det tydligt fram fem kandidater, var av vinnaren utsågs.
Slutligen gick utmärkelsen alltså till Englund som driver Söderby-Bodes livsmedelsbutik i Pellinge samt arbetar för den levande skärgård.
Valet motiveras bland annat med att hon har varit med och kläckt idéer för många evenemang och arbetar aktivt för en levande skärgård och för byskolorna. Motiveringarna fortsätter med att hon är en entusiastisk entreprenör som aktivt utvecklar sitt företag och ser möjligheter att tjäna och agera där andra inte gör det.
Englunds engagemang för skärgården samt att leva och verka i skärgården upprepas i svaren som kom in från allmänheten. Även hennes entusiasm och ansträngningar för att öka antalet invandrare till skärgården var ett argument. Det här ville folk uppmärksamma henne för:
”Nostalgiska samt överraskande urval av läckerheter, Söderby-Boden jobbar som en central och serviceort för både permanent- och sommarboende, turister utan att glömma gästerna. Förutom sitt arbete har Erika tid att organisera Island Riddle-äventyrsresor, upprätthålla Tove Janssons Mumin Traditioner, agerar som assistent till Pellinge Musikdagar och många andra idérika evenemangs idéer. Hon inspirerar med sitt exempel också andra att agera för sitt samhälles bästa.” 
Englund själv blev mycket förvånad och tagen av priset. Hon betonade att ingen kan ensam åstadkomma förändring, utan att en levande skärgård och Borgå skapas tillsammans.
Borgå Juniorhandelskammare har utsett Årets Borgåbo sedan 1977. Årets Borgåbo utses oavsett ålder, kön, yrke, religiös syn eller annan övertygelse. Personen har fått välförtjänt erkännande eller erkännande för sina handlingar under det senaste året eller längre, och personen är känd i Borgåtrakten.
Tidigare år har priset delats till bland annat fotografen Niko Laurila (2018), Lilla Chokladfabrikens grundare Peter Westerlund (2019), grundare av Facebookgruppen Support Porvoo Lokalt Sofia Antman (2020) och löparen Sara Kuivisto som fick priset i fjol (2021).
Alla Borgåbor bjöds in till urvalsprocessen. Förslag samlades in med ett onlineformulär som var öppet mellan 7 och 26 november 2022. De fem kandidater med flest av de insamlade rösterna behandlades av Juniorhandelskammarens jury som valde Årets Borgåbo. Bland alla respondenter lottades det ut två luncher till Aatos Café.