Sköna visor tar i land

Konsertturnén Visskeppet lägger också i sommar till på olika håll i östra Nyland. Precis som tidigare lyfter man fram hav, kärlek och sommar i musiken.

VISSKEPPET. Fr.v. Camilla Wikstén-Rönnbacka, Stella Jonasson, Emilie Adolfsson och Dan Rönnbacka åker också i sommar ut på turné i skärgården. Publiken får njuta av sköna visor varav många med lokal koppling.
I år blir det fjärde sommaren som viskvartetten Emilie Adolfsson, Stella Jonasson, Camilla Wikstén-Rönnbacka och Dan Rönnbacka turnerar i regionen på temat "ett skepp lastat med visor".
– Vi fortsätter på temat skärgård och sommar, säger Emilie Adolfsson. Men i år bjuder vi publiken på lite mera egen musik och flera nyskrivna låtar.
I låtvalen har kvartetten också valt att betona det östnyländska. Det finns flera starkt lokalförankrade låtar på repertoaren, till exempel Balladen om Isak Lilleberg som skrevs förra sommaren.
Emilie Adolfsson står bakom melodin till Stella Jonassons sorgmodiga berättelse om den unge Pörtöfiskaren Isak Lilleberg som råkade ut för en storm på väg hem från fisketuren och drunknade. Det här var 1838 och utöver balladen skriven till hans minne är han också ihågkommen med ett kors som restes ute på Pörtö.

Lokal förankring

Publiken får också höra klassikern Vinden drar som också den har en stark koppling till bygden. Det var Carl Borenius som 1868 skrev visan då han seglade ut med s/y Rakkaus från Hammars. Senare arrangerade Otto Andersson låten för blandad kör, medan viskvartetten har i sin tur skapat ett nytt och fräscht arrangemang till skeppet som "drar bort till fjärran land".
Morgonvisa, också bekant som Morgonen ljusnar, är ytterligare en folkkär visa med östnyländsk klangbotten.
– Det var en spelman i Siggböle som spelade melodin som senare tecknades ner av Alexander Slotte, berättar Emilie Adolfsson om den folkliga sången som också finns med i dikthäftet Toner från stugor och stigar som gavs ut 1913. Vår version är lite mera rytmisk och kommer med latinamerikanska vibbar.
Från Kråkö kommer igen den polska som Adolfsson hittade av en slump.
– Min farmorsmorfar var spelman på Kråkö och när jag grävde lite bland hans gamla noter så hittade jag den här polskan.
Stella Jonasson har ytterligare ett nyskrivet personporträtt – utöver det om Isak Lilleberg – i visform under arbete, och faller rimmen rätt kan det hända att vispubliken får höra också den visan i samband med sommarens turné.

Också Camilla Wiikstén-Rönnbacka, som i fjol skrev till exempel Min sommarö och Min kära vän på temat hav och skärgård, har skrivit flera nya visor under året som gått, bland annat en som heter När havet sköljer stranden.

– Balladen om Isak Lilleberg och När havet sköljer stranden har vi nyligen spelat in, säger Stella Jonasson.
Precis som under de tidigare somrarna har Visskeppets konserter tagit i land på olika håll i skärgården. Turnén går bland annat till Pörtö, Simsalö, Sarvsalö och Pellinge samt årets nyhet Rönnäs.
– I det här skedet har vi sju konserter inbokade och också i år får publiken också sjunga med i en del av låtarna. Dessutom kan man passa på att mingla och träffa bekanta i pausen samtidigt som man köper sig en kopp kaffe i pausen, säger Camilla Wikstén-Rönnbacka.
Visskeppet består av Emilie Adolfsson på piano och gitarr, solisterna Stella Jonasson och Camilla Wikstén-Rönnbacka som också spelar melodika, samt Dan Rönnbacka på bas.
Turnéstarten går på Pörtö den 3 juli.

Visskeppet

Visturné med Emilie Adolfsson, Stella Jonasson, Camilla Wikstén-Rönnbacka och Dan Rönnbacka som omfattar sju konserter
Pörtö skola 3 juli kl. 18.15. Inträde 15 euro, barn under 12 år 10 euro. Observera att M/S Pörtö avgår från Kalkstrand kl. 17.15, efter konserten avgår båten ca kl. 21.00 och ankommer i Kalkstrand ca kl. 21.45. Turresan är gratis (reguljärtrafik) returresan kostar 10 euro.
Svartbäck-Spjutsunds skärgårdskyrka 4 juli kl. 18.00. Programblad 10 euro, fritt inträde.
Sarvsalö byagård 5 juli kl. 18. Programblad 10 euro, fritt inträde. Kaffe med tilltugg finns till salu i pausen.
Simsalö skola, 9 juli kl. 18. Inträde 15 euro, barn under 12 år 10 euro. Kaffe med tilltugg finns till salu i pausen. Observera att M/S Matilda avgår från Gumbostrand kl. 17.15, efter konserten avgår båten cirka kl. 20.30 och ankommer i Gumbostrand cirka kl. 20.45. Båttransporten tur och retur kostar 10 euro.
Sjötorp, Kråkö 10 juli kl. 18. Inträde 15 euro, barn under 12 år 10 euro. Kaffe med tilltugg finns till salu i pausen.
Skärgårdshemmet på Pellinge 11 juli kl. 18. Inträde 15 euro, barn under 12 år 10 euro. Kaffe med tilltugg finns till salu i pausen.
Skärgårdsmuséet, Rönnäs 12 juli kl. 18. Inträde 15 euro, barn under 12 år 10 euro. Kaffe med tilltugg finns till salu i pausen.
ANDRA LÄSER