Mamman som misshandlade sin femåring i Borgå på sommaren beordrades till en sinnesundersökning

Tidningen Ilta-Sanomat har också grävt i innehållet på mammans sociala medier. Polisen meddelar att barnet har återhämtat sig från sina skador.

Både femåringen och mamman blev intagna på sjukhuset.
Östnyland
06.10.2022 08:43 UPPDATERAD 06.10.2022 14:45
Den 21 juni gjorde socialtjänsten i Borgå ett kontrollbesök vid en privat bostad i Huktis. Då kunde de se genom fönstret hur barnet misshandlades. Misshandeln upphörde först när  en polispatrull bröt sig in i lägenheten genom att krossa fönstret och gripa tag i barnet.
Barnet överlevde men enligt polisen skulle barnet ha svävat i livsfara om man inte hade lyckats stoppa misshandeln. Polisinrättningen i Östra Nyland påbörjade utredningen av fallet som dråpförsök och motstånd mot tjänsteman.
Den här veckan, på onsdagen, beordrade tingsrätten mamman till en sinnesundersökning på förundersökningsledarens begäran.
En sinnesundersökning är en undersökning som tar ställning till den brottsmisstänktes eller den åtalades tillräknelighet vid tidpunkten när brottet begicks samt till dennes behov av vård efter avslutad undersökning.
Ilta-Sanomat har grävt i mammans sociala medier och beskriver ett händelseförlopp där den utländska, djupt religiösa kvinnan gifte sig med en finländsk man, skaffade barn, och flyttade till Finland. Både kvinnan och hennes man sökte skilsmässa ungefär ett år efter att kvinnan hade flyttat till Finland.
På torsdagen kunde polisen berätta att barnet fick allvarliga skador på grund av misshandeln, men att barnet har återhämtat sig bra.
– Vi har nu kunnat förhöra mamman. I förhören har hon berättat att hon inte minns misshandeln som ägde rum i juli. Förundersökningen pågår fortfarande, säger kriminalkommissarie Heidi Niemi i polisens pressmeddelande.
Artikeln är uppdaterad med ny information från polisen.

ANDRA LÄSER