Är den här lilla burken lösningen på problemet med skräp på gator?

På tisdagen fick några lyckostar i Borgå ta hem en egen miniroskis. Rörelsen Roska päivässä vill förhindra att småskräp som tobaksfimpar hamnar ute i naturen.

POPULÄR GÅVA. Miniroskisarna väckte genast intresse i Borgå. Här delar Roska päivässä rörelsens grundare Tuula-Maria Ahonen ut en miniroskis åt Sirkka Matheson-Coony.

Rörelsens grundare Tuula-Maria Ahonen anlände till Borgå tillsammans med Jari Peltoranta på tisdagseftermiddagen. Helsingforsduons uppdrag var att dela ut så kallade miniroskisar åt Borgåborna.

En miniroskis är en lufttät liten behållare som ryms i fickan. Miniroskisen är speciellt användbar för rökare eftersom det är ett behändigt sätt att göra sig av med fimpar utan att skräpa ner eller genast tvingas söka fram en lämplig askkopp. Eftersom miniroskisen är lufttät kan man utan problem stoppa även glödande fimpar i den. Den lämpar sig också bra för annat småskräp som tuggummi eller snus.

MINIROSKIS. En lufttät liten behållare som kan ta emot allt från glödande tobaksfimpar till tuggummi.

Utanför köpcentret Lundi hittade några miniroskisar genast nya hem. Misstänksamma miner förvandlas snabbt till leenden när Ahonen förklarar vad miniroskisen går ut på.

Ahonen och Peltoranta hinner knappt dela ut de två första miniroskisarna förrän nyfikenheten väcks hos Sirkka Matheson-Coony, som sitter och njuter av solen i närheten.

– Det där låter underbart! Kan jag också få en? Jag har en bekant som ofta vandrar i vildmarken och en sådan där skulle vara en perfekt gåva, säger Matheson-Coony.

Enligt Ahonen är det här en vanlig reaktion.

– Folk brukar vara väldigt positivt inställda när delar ut våra miniroskisar. De har blivit väldigt populära, säger Ahonen.

Miniroskisarna skapas i talkoanda genom workshoppar som Ahonen själv arrangerar.

En global rörelse

Ahonen startade rörelsen Roska päivässä för 19 år sedan tillsammans med sina två döttrar Isa och Ilona som då var nio och tolv år gamla.

– När vi startade rörelsen minns jag att min dotter Isa sa att det här ska bli en internationell rörelse, säger Ahonen.

I dag har rörelsens finska Facebook-grupp över 6 000 medlemmar.

Jari Peltoranta kom också in i bilden nästan från början.

– Jag minns att jag inte riktigt tog idén på allvar i början. Sedan skapade jag en webbsida som morsdagspresent åt Tuula-Maria och här är jag fortfarande, 19 år senare, säger Peltoranta.

Ahonen och Peltorantas rörelse sysslar också med att försköna soptunnor. I praktiken betyder det att de skaffar lov från olika fastigheter och sedan dekorerar soptunnorna med trevliga bilder och målningar.

– En soptunna som bjuder på ett glad bild och ett tack lockar folk att använda dem i högre grad. Vissa dåligt skötta rostiga soptunnor kan vara rentav avskräckande, säger Ahonen.

Viktigt arbete

I Runebergsparken hittar vi genast ett bra exempel på varför miniroskisarna är en bra idé. På marken finns otaliga tobaksfimpar.

– En stor del kommer att sköljas vidare med regnvattnet. I värsta fall blir de giftiga fimparna uppsnappade av olika djur eller till och med av småbarn, säger Ahonen.

Via rörelsen Roska päivässä har Ahonen och Peltoranta också fått ett mer globalt perspektiv.

– Man stöter på liknande syner av tobaksfimpar överallt oberoende av var man rör sig världen. Individuellt kan det ofta kännas som om det inte spelar någon roll om man kastar fimpen på marken eller i en soptunna. Men till exempel en person som röker tio cigaretter per dag producerar 3 600 fimpar per år och även om bara en bråkdel hamnar i naturen är det ändå frågan om hundratals giftiga fimpar som kan skada både barn och djur, säger Peltoranta.

Ahonen och Peltoranta bjuder på en enkel filosofi om deras engagemang i en vackrare miljö.

– Den ryska författaren Dostojevskij sa att skönhet räddar världen, säger Ahonen.

BORT MED FIMPARNA. Tuula-Maria Ahonens miniroskis är ett ypperligt sätt att göra sig av med tobaksfimpar i stället för att slänga dem på marken.
ANDRA LÄSER