Ta hänsyn till järnvägen när Borgå utvecklas

Det är utmärkt att man diskuterar Borgå stads och stadskärnans framtid i medierna. Vad som bekymrar mig är att det berör bara ett kvarter åt gången.

Större krafter är på spel. Var skall Borgå C järnvägsstation placeras? Järnvägen kommer fortare än vi tror. Borgå kommer att förändras av det för evigt.

I några artiklar i pressen har det nämnts att den framtida järnvägsstationen skall ligga vid Kungsporten. Jag har inte sett att det skulle finnas beslut eller plan om placeringen. Varifrån härstammar denna idé? Om planerna förverkligas, uppstår en ny stadskärna vid Kungsporten med höghus, stormarknader och så vidare. En sådan utveckling är kanske bra för hela Östnyland men kommer att suga ur livskraften ifrån den nuvarande stadskärnan.

Alternativet är att den kommande järnvägsstationen finns nära stadskärnan. Anslutningstrafiken kommer att bli häftig, så stationen kan inte placeras i centrum under torget. Möjligheterna är bättre på västra åkanten eller i norr någonstans nära sportarenan väster om Östermalm. I bägge områden finns goda trafikförbindelser, som kan bebyggas till ett ordentligt trafikcentrum, Borgå C.

I min vision för 2029 har Borgå lokaljärnvägsstationer i Sköldvik, Borgå V, Borgå C, Borgå Ö, inklusive ett stopp för ett snabbtåg mot öst och mot Helsingfors flygplats. Take the B-train!

Järnvägen är elefanten i diskussionen om stadsutvecklingen som alltför litet hänsyn har tagits till. Den måste nu lyftas på bordet, som katten.

Hannu Saarenmaa

Sannäs

ANDRA LÄSER