Robbes Lilla Trädgård har blivit ganska stor

Intill de traditionella växthusen på Jordas i Lappträsk reser sig den nya odlingsenheten. Sedan några år satsar Robbes Lilla Trädgård på vertikalodling – ett koncept som mot många odds visat sig vara lönsamt också i våra förhållanden.

På drygt fem år har företagaren Robert Jordas på Robbes Lilla Trädgård i Lappträsk lyft vertikalodling som ett lönsamt alternativ också i våra förhållanden.
20.01.2022 13:15
Trots att det inte är mer än några grader kallt ute är kontrasten stor när företagaren Robert Jordas öppnar dörren till den stora vertikalodlingen på gården. Där inne är det varmt och lite fuktigt, och man möts av en behaglig doft av örter. Bakom en vägg skymtar rad efter rad av plantor i flera våningar, ljuset variera från rött till blått och vitt och det mullrar i bakgrunden.
– Det är värmepumpen till vårt värmesystem som hörs. Den gör att vi kan värma upp vertikalodlingen med den spillvärme som kommer från växthusen. Vi trodde inte riktigt själva att det skulle gå – spillvärmen är bara 30-40 grader, men det fungerar fint, säger Jordas.
Vertikalodling innebär att man odlar plantor i flera våningar, eller hyllor, ovanpå varandra. Den första vertikalodlingen på gården – och den första kommersiella i landet – byggdes 2016. I dag står den vertikala odlingen för en stor del av produktionen.

ANDRA LÄSER