Postbacken varvar upp inför sommaren

På Postbacken i Illby är förberedelserna inför sommaren i full fart. Sommarteatern har premiär i mitten av juni och den 25 juni öppnas också sommarkaféet och museistugorna.

"TUUNAAJAMUTSI". Annakaisa Kilpinen är en av postbackens gästkonstnärer under sommaren. Hon skapar hantverk av återanvänt material.
Jon Nyqvist
01.06.2019 10:27 UPPDATERAD 01.06.2019 14:00
Själva sommarprogrammet avviker inte avsevärt från tidigare år. Det bjuds på hantverk i många olika former, bland annat kurser och en auktion. Också det populära evenemanget Barnens dag återvänder med husdjur, pyssel och ett besök av Apan Anders. På sommarteatern går farsen Spanska flugan.
– I stället för att komma med något stort nytt evenemang beslöt vi oss för att i stället satsa mera på att locka folk till de redan existerande evenemangen och utställningarna. Vi har lagt ner mycket tid på att göra små förbättringar här och där, säger verksamhetsledaren Marit Björkbacka.
Till förbättringarna hör till exempel nya trappor till läktarna i sommarteatern, nya tak i några av stugorna och renoverade skorstenar. Man har också röjt bort några träd från gården.
– Mycket av det jobb vi gjort kanske inte syns direkt, men jag tycker det börjar se riktigt fint ut med alla små förbättringar, säger Björkbacka.
I år kostar inträdet till museiområdet två euro för barn och fem euro för vuxna.
– Det är fritt fram att röra sig på postbacken och besöka kaféet men om man vill besöka utställningarna tar vi en inträdesavgift. Orsaken är att det kanske blev lite flummigt vad som kostade och inte kostade under tidigare år, säger Björkbacka.

Konst av hampväxter

I sommar befinner sig också gästkonstnärerna Tarja Heikkilä och Annakaisa Kilpinen, också känd som "Tuunaajamutsi", på postbacken.
Heikkilä ställer up sina verk gjorda av hampväxter och kommer också att bjuda på information om växten och vad man kan tillverka av den.
– Jag kommer själv från Illby och jag älskar postbacken, säger Heikkilä.
Hon är redan på god väg med sin utställning. I stugans fönster tittar en trio fåglar gjorda av hampa ut. Materialet får hon från företagaren och odlaren Roger Hommas som är bekant för en del för sin labyrint av hampväxter.

Fixare

Sommarens andra gästkonstnär Annakaisa Kilpinen tycker inte riktigt om när man kallar henne konstnär.
– Det känns lite pretentiöst att kalla mig själv konstnär. Jag fixar saker, säger Kilpinen.
Det centrala temat i hennes hantverk är återvinning.
– Det bästa med att använda återanvänt material är att man tvingas fundera efter lite. Det finns oftast bara en viss mängd material och man måste använda sin fantasi för att få det att gå ihop. Begränsade resurser väcker ens kreativitet i liv, säger Kilpinen.

Friluftsgudstjänst

Postbackens sommarprogram börjar på söndagen den 2 juni med en friluftsgudstjänst som också råkar vara femtioårsjubileum för den allra första friluftsgudstjänsten 1969. Då spelades slumrande toner och det kommer man också att göra under söndagens gudstjänst som börjar klockan 14.

ANDRA LÄSER