Vänttinen ligger lågt – men är beredd om telefonen ringer

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan erfarna Borgåfightern Marcus Vänttinen senast gått en match. Men han viftar bort ryktena att han inte skulle vara i skick eller att han skulle ha avslutat karriären.

Marcus Vänttinen är på paus från tävlingsmatcher men han håller sig i skick – ifall han får ett erbjudande han inte kan säga "nej" till.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
30.06.2016 22:23
Efter ett långt skadeuppehåll från hösten 2013 till början av 2015 gjorde Marcus Vänttinen en väntad comeback till MMA-ringen i den finländska Cage-organisationens matchkväll. Då blev det stopp för Vänttinen i sista ronden och Jarjis Danho fick fira segern.
Men det var en förlust vars första noter redan olycksbådande klingat före matchen.
– Jag kände redan före matchen att jag inte hade den bästa fiilisen och det kulminerade sig sedan under matchen. Då bestämde jag att jag aldrig mera vill ha en sådan känsla i en match och tog en paus. På den här nivån finns det inte lätta matcher. Man kan inte tävla om man inte är hundraprocentigt med mentalt, berättar Vänttinen, 28, som gjorde sin MMA-debut redan 2004 – bara 17 år gammal.
Sedan förlusten, som bara är hans sjätte på hela trettio proffsmatcher, har Vänttinen legat lågt. I början av året deltog han i thaiboxnings-FM men annars har det varit tyst på tävlingsfronten. Men ingalunda har han lagt av med kampsport.
– Jag har tagit lite paus och tränat typ en gång per dag. För tillfället har jag inga tävlingsmål, jag ser över sommaren hur det blir. Om jag hittar glöden tillbaka så kanske det blir något på hösten, men inget är på gång, säger Vänttinen som ändå fått matcherbjudanden både i låsbrottning och i MMA.
– Om det kommer erbjudande som jag inte kan säga nej till så kan jag snabbt komma i matchskick. Jag har sysslat med att coacha och att hålla mig i skick.

Vildmarksguide

Då han inte behövt tänka på att förbereda sig till kommande matcher, har Vänttinen bland annat fokuserat på sin andra favoritsyssla. Att vara ute i naturen. På midsommarveckan var han på en fem dagars vandring i Urho Kekkonens nationalpark i Lappland och utöver det har han hållit på med andra hobbyer som han inte hunnit med under den hektiska tävlingssäsongen.
– Jag har varit mycket ute i skogen och så är jag också aktiv reservist. Jag har blivit intresserad av fridykning och klättring och så har jag några repetitionsövningar på kommande.
Samtidigt har Vänttinen också funderat på vad han "vill bli som stor".
– Jag har funderat på att studera till vildmarksguide. Jag har ju skaffat mig mycket kunskap under åren så kan med gott samvete föra nybörjare till skogen, säger Vänttinen.
Men Vänttinen påminner att fast han funderat på andra sysselsättningar än att vara MMA-proffs, har han inte fattat något beslut om karriärens fortsättning.
– Jag fortsätter nog inom sporten genom att coacha och träna med grabbarna. Jag har varit proffs i över tio år nu och allt har sin tid. Jag ser om motivationen kommer tillbaka. Om den inte gör det kan jag ändå vara nöjd med min karriär.
– Men jag har inte bestämt mig att sluta så det ska du inte skriva, säger Vänttinen.

ANDRA LÄSER