Kolumn: Såsom ett avsked

Efter åtta år som kolumnist i ÖN säger Thomas Antas tack för sig. Det har blivit många fina och tänkvärda kolumner, och i den sista reflekterar han över hur det känns att lämna saker bakom sig.

KolumnThomas Antas
23.09.2022 06:26
Det här är min sista kolumn i tidningen Östnyland. Jag vill passa på att reflektera över hur det känns att avstå, att lämna saker bakom sig i livet.
Alla avsked innebär en förändring. Vi tror av någon anledning, att vi vet hur det blir om vi väljer att fortsätta som förut. Det vet vi ju inte. Vi råkar ut för en mängd förändringar som vi inte kan påverka, oberoende av vilka val vi gör i livet.
Då vi avstår från någonting, det må sedan gälla ett arbete, ett förtroendeuppdrag, din släktgård eller vad som helst, mister vi samtidigt kontrollen över det. Upplevelsen av att förlora kontrollen över någonting kan till exempel göra, att många hänger kvar i sina förtroendeuppdrag alldeles för länge.
Jag har fyllt mitt liv med en massa intressanta arbeten och uppdrag. Jag har trivs med det. Samtidigt ser jag varje dag, att tiden inte riktigt räcker till. Jag borde gallra, välja bort saker, prioritera andra. Det ger mig ett visst mått av ångest.
Visst, jag förstår att jag är lyckligt lottad. Jag har haft möjlighet att göra saker som är både intressanta och belönande på många plan. Som frilansande översättare kan jag mycket långt bestämma mina arbetstider själv. Jordbruket har för mig blivit både ett andningshål och det som definierar min person. Jag använder titeln jordbrukare, även om jordbruket rent inkomstmässigt kommer först på tredje plats.

ANDRA LÄSER