Askolamålvakten Heljanko avslutar kanonsäsongen med VM

Huntersprodukten Christian Heljankos säsong har varit en riktig fullträff. FM-ligaguld, mästare i CHL och nu VM i Tammerfors.

Det hittas en gnutta östnyländsk färg i Lejontruppen i VM i Tammerfors.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
15.05.2023 14:11
Askolabördiga Christian Heljanko har redan i några års tid hört till den inhemska ishockeymålvaktseliten. Den Huntersfostrade 26-åringen, som fick sina första FM-ligaupplevelser i Helsingfors IFK, gjorde sitt genombrott i FM-ligan 2018 under sin andra säsong i topplaget Tappara.
Han hann vinna en silver- och en bronsmedalj med Tammerforslaget innan de riktiga fullträffarna kom. I fjol hjälpte han Tappara vinna FM-guld och utsågs också till ligans bästa målvakt – och i år lyckades han till och med toppa den bragden. Ett nytt FM-guld blev det och dessutom kammade han hem titeln i europeiska CHL (Champions Hockey League) där han också fick priset för seriens mest värdefulla spelare.
Christian Heljanko är VM-debutant.
– Det var mitt i prick både av laget och organisationen. Vi vann allt som går att vinna. I CHL gick det riktigt bra. Det var kul att höja sig jämfört med i fjol så att vi i år kunde ta hem titeln, säger Heljanko.

"En pojkdröm som går i uppfyllelse"

Framgångarna under de senaste åren öppnade också dörren till landslaget på glänt. Heljanko platsade i landslagets VM-laddande lägertrupp och efter EHT-turneringen i Tjeckien kom glädjebeskedet: namnet Christian Heljanko fanns med i VM-truppen.
Det var något han inte vågat förvänta sig.
– Jag hade inte varit med landslaget i år så jag orkade inte riktigt tro på en VM-plats, säger han på plats i Tammerfors där VM körde i gång i fredags.
Heljanko har rollen som Lejonens tredjemålvakt bakom färska svenska mästaren Emil Larmi och VM- och OS-guldmedaljören Jussi Olkinuora, men det gör inte VM-upplevelsen i hemmastaden något mindre.
– Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse. Ibland har man drömt om att få komma med till VM. Det kommer säkert vara ett par oförglömliga veckor, säger Heljanko.

Möjligheter, inte hotbilder

Finlands herrlandslag har varit det mest framgångsrika under de senaste åren och medverkat i fyra stora mästerskapsfinaler i följd. I VM 2019 tog man ett sensationellt guld med en tämligen anonym trupp, 2021 blev det silver efter en förlängningsförlust mot Kanada och i fjol uppfylldes först OS-gulddrömmen och därefter bjöd Lejonen på alla tiders hemma-VM som avslutades med förlängningsseger mot just Kanada.
I år har Lejonen läge att upprepa bedriften. Heljanko ser det hela som en fin chans och viftar bort allt vad press och stress heter.
– Man ska se möjligheterna, inte hotbilderna. Varje år är det ett nytt lag och nya spelare. Vi har en ny story som vi nu börjar skriva. Låt oss göra den fin och positiv, säger Heljanko.

ANDRA LÄSER