Seniorer bjöds på utflykt till åstrandens glasskafé

Det blev en mycket uppskattad utflykt då seniorerna från Johanna-hemmet i Borgå bjöds på gratis glass och bulle på Café Jokiranta vid åstranden.

ALLA MED. Taxichauffören Peter Blomqvist hjälper Ole Mansner ombord. Skötaren Nina Tillanen (vänster) försäkrar sig om att Heidi Heino är bekväm på sin plats i taxin.

Ett tiotal seniorer och deras skötare samlas kring två taxibilar i väntan på att komma ut på färd. Luften är fylld av spänd förväntan men lyckligtvis finns det gott om rum i bilarna och alla får plats.

– Visst är det en stor operation, men vi är vana, säger taxiföretagaren Peter Blomqvist medan han hjälper servicehusets personal med att få seniorerna in i de två väntande taxibilarna.

Trots det halvmulna vädret är stämningen på topp och det dröjer inte länge förrän båda bilarna är fullsatta och färden mot åstranden kan börja.

Idén bakom dagens utflykt kommer från Blomqvist.

– Jag körde några seniorer till Majberget och råkade lyssna när skötarna pratade om hur roligt det skulle vara om de hade möjlighet att ordna mera utflykter för sina klienter. Vi har det väldigt lugnt på sommaren eftersom en stor del av vår verksamhet bygger sig kring skolskjutsar, så jag bestämde mig för att ta kontakt med staden och kolla om vi kunde stå för en liten utflykt, säger Blomqvist.

Han hittade snabbt en likasinnad i Anu Lius från Café Jokiranta. Tillsammans kom de överens om att Blomqvist sköter skjutsen och Lius bjuder på kaffe och glass vid kaféet.

Uppskattat

Också resan är en upplevelse i sig för många av deltagarna. Ett vanligt samtalsämne under resan visar sig vara jämförelser med hur staden såg åt förr i tiden.

Ser det bättre eller sämre ut i dag än förr?

– Annorlunda, säger Asta Halla efter en kort funderingspaus.

Hon har bott vid Näsebacken största delen av sitt liv och uppskattar chansen att få ta en titt på sin gamla hemstadsdel. En skillnad kan hon genast peka till.

– Vi hade en massa olika djur på gården. Det finns knappast många kor nära stadens centrum i dag, säger Halla.

Resan till åstranden väcker tydligt en massa minnen hos flera av seniorerna. Ole Mansner har varit ganska tyst under hela resan men när vi anländer och han får syn på båtarna längs med åstranden sprider sig ett brett leende på hans läppar.

Framme vid kaféet putsar Ritva Lundén sitt bord av ren reflex innan hon sitter ner. Det visar sig att hon själv jobbat på restauranger i många år och vissa vanor är svåra att glömma bort.

– Oj, oj, jag har jobbat med allt möjligt under årens lopp, säger hon med ett leende.

Hon njuter av chansen att bli uppassad med lite gratis glass. Hon råkar ha speciell tur eftersom vaniljglassen som det bjuds på också råkar vara hennes favoritsmak.

– Det här var inte så illa, säger Lundén.

Glass är inte för alla så det bjuds också på bulle.

– Man börjar bara frysa om man sätter i sig glass, säger Tua Lindgren medan hon sörplar på en kopp varmt kaffe.

Stämningen vid kaféet är på topp och det finns även lite romantiska stämningar i luften.

– Du får gärna slå dig ner här bredvid mig, säger Lindgren till Peter Blomqvist som verkar vara populär bland damerna.

Resursfråga

Också skötaren Nina Tillanen njuter av dagens utflykt.

– Det är verkligen trevligt. I vanliga fall kan det kräva ganska mycket arbete och resurser så det är jättetrevligt när man endast behöver stiga på taxin och njuta efter att andra redan skött arrangemangen, säger Tillanen.

Blomqvist utesluter inte att han kunde ordna liknande utflykter också i framtiden.

– Troligtvis blir det tidigast nästa sommar eftersom det råkar vara den lugnaste årstiden för mig. Det har varit en bra upplevelse, speciellt eftersom jag själv fått se hur positiv inverkan liknande utflykter kan ha bland de äldre, säger Blomqvist.

Artikeln uppdaterad på grund av att Asta Hallas namn hade skrivits fel.