Borgåkörer bjuder på välgörenhetskonsert för Ukraina

Nu på palmsöndagskvällen ljuder körsången i Borgå domkyrka till förmån för Ukraina. Intäkterna går oförkortade till Finlands Röda Kors.

Ukrainare är inbjudna gäster till konserten i domkyrkan och har gratis inträde.
Oskar Skogberg
08.04.2022 19:12
Teppo Salakka, dirigent för huvudarrangören Runebergskören BSB, berättar om hur tanken på en välgörenhetskonsert föddes.
– Det var på ett styrelsemöte som en av våra körmedlemmar berättade att en ukrainsk flyktingmamma med sin dotter hade flyttat in i hans grannhus. Det gjorde att kriget i Ukraina började kännas väldigt nära och vi ville göra något för att ens på ett litet sätt kunna hjälpa till.
Salakka säger att idén om välgörenhetskonserten genast väckte intresse även hos körerna Cawiar, Lady Shave, Porvoon Mieslaulajat, Primavera och musikerna i trion PLP Brass Trio.
– Det kändes som att alla lite gått och väntat på att en sådan här konsert skulle ordnas. Och efter de förskräckliga nyheterna vi de senaste dagarna hört från Ukraina känns välgörenhetskonserten särskilt aktuell.
Dirigent Teppo Salakka ser två huvudsyften med konserten. För det första kan deltagarna konkret stödja Röda Korsets arbete i Ukraina och för de andra kan musiken ge deltagarna möjligheten att för en stund tänka på något annat än kriget.
Konserten ordnas i Borgå domkyrka nu på palmsöndag den 10 april klockan 19. Dörrarna öppnas en timme före.
– Härligt att vi helt gratis får tillgång till domkyrkan och tekniken. Jag hoppas vi ska få domkyrkan full och att alla i publiken ska köpa programbladet för minst tjugo euro. Alla intäkter går oförkortade till Finlands Röda Kors.
Den som vill kan också välja att betala 40 eller 60 euro för programbladet.
Salakka säger att publiken kan se fram emot en rätt så lång konsert då hela sex körer kommer att uppträda.
– I hemska tider kan musiken ha en uppbyggande och lugnande roll. Valet av musik reflekterar tiden men tanken är att den ska vara rogivande och läkande för själen. Jag hoppas konserten ska ge deltagarna chansen att för en stund tänka på något annat.

ANDRA LÄSER