Tioårig resa mot nya smakvärldar

Under Malmgård-bryggeriets tio första år har bryggmästare Tuomas Markkula noterat hur finländarnas ölvanor utvecklats. I dag ställer ölentusiasterna ribban allt högre och att svara på deras förväntningar är ett tufft men belönande jobb.

I SITT ELEMENT. Tuomas Markkula visar upp lagringsrummet där ölsorterna får sin slutliga smak. I den mindre behållaren i förgrunden möts humlepellets och öl under torrhumlingsprocessen.
28.07.2019 11:27
Bryggmästare Tuomas Markkula får frågan vad som gör ett öl bra och den får honom att skratta till. Vi sitter vid ett av borden i den svagt upplysta restaurangdelen invid bryggeriet på Malmgård. Genom de stora fönstren mot produktionssidan ser man kok- och jäsningskärlen. Det är här metamorfosen, där vatten, malt, humle och jäst förvandlas till öl, har sin början.
För en del människor kan ett bra öl vara lika med ett visst ölmärke medan frågan för andra är av en mer filosofisk natur. Bryggmästaren lyckas ändå ge ett koncist och väl avrundat svar.
– För mig är det viktigaste i ett bra öl att det finns en balans mellan de olika smakerna. Till exempel att maltigheten fungerar som motvikt till humlebeskan i en India Pale Ale. Ett bra öl är en intressant och balanserad helhet, det är inte endimensionellt.

ANDRA LÄSER