En kväll med fokus på Ukraina

De studerande som läser svenska för invandrare på Borgå folkakademi vill dela med sig av sitt hemland och sin kultur.

FESTBRÖD. "Karavai" heter det här konstrikt dekorerade vetebrödet som ukrainarna bjuder på när de ställer till med fest.
02.12.2016 15:00 UPPDATERAD 03.12.2016 12:40
Femton olika nationaliteter läser svenska på folkakademin. De har förenat sig i ett projekt som de kallar ömsesidig kulturell integration.
– Vi vill träffa er, vill berätta vem vi är och vad vi kan ge er Borgåbor, sade ukrainskan Natali Panchuk.
Gruppen deltar aktivt i integrationsprocessen genom att föra ut information om sig själva. De har till exempel besökt Gumbostrands skola och Strömborgska skolan. En av de studerande har sitt hemland i Estland och gruppen har gjort studiebesök till Tallinn. Eftersom gruppen studerar svenska har man också tagit båten över till Sverige.
Till integrationsprocessen hör att de studerande lär känna Finland och Borgå. Fyra dagar i veckan läser de svenska, medan fredagarna är vikta för studiebesök, till exempel till Gamla stan eller något av stadens museer.
Matlagningskvällarna, som någon av de studerande håller i trådarna för, har varit välbesökta. Senast gick matresan till Afghanistan.
Det främsta syftet med projektet som har startats är att ge Borgåborna en inblick i de studerandes kultur och traditioner.
– Vi är invandrare och vi har ett sällsynt privilegium att leva i korsningen mellan två kulturer. Vi bor i ett land som vi inte är födda i, men vi bor här av eget val.

Ukraina

Inom projektet ordnas aftnar under vilka publiken får en snabbkurs i något av de studerandes hemland. I fredags låg fokus på Ukraina, senare, i februari, ska blickarna riktas på Thailand.
De studerande hade ordnat med både traditionellt och nytt från Ukraina. Till det nya hörde fotografier från demonstrationerna på Majdan i Kiev 2014 och från krigsdrabbade områden. Till det traditionella hörde handarbeten, till exempel ikoner i form av korsstygnsbroderi.
Natali Panchuk berättade att Ukraina är det näststörsta landet efter Ryssland i Europa. Under åren 1919-1991 var Ukraina en del av Sovjetunionen. Landet utropade sig självständigt när Sovjet föll. Ryssland annekterade Krim i mars 2014 och sedan dess pågår en väpnad konflikt i östra Ukraina mellan ukrainsk militär och ryssvänliga separatister.
– Till kända ukrainare hör till exempel Pjotr Tjajkovskij och Sergej Prokofjev.
Hon berättade också att det självständiga Finland var ett av de första länder som öppnade en beskickning i Kiev.
– Det fanns också ukrainare som deltog i vinterkriget på Finlands sida. I dag förekommer det handel och ekonomiskt samarbete mellan våra länder. Finska företag som Ensto, Kone, Abloy, Orion Pharma har etablerat sig i Ukraina.
Det bor ungefär 5 000 ukrainare i Finland och tio av dem startade en Ukrainaförening 1997. I dag har föreningen 150 medlemmar. Den viktigaste verksamhetsformen är att ordna hjälpförsändelser till landets krigsdrabbade delar. Men föreningen är också ambassadörer för sitt land, på samma sätt som de studerande i folkakademin.
Kvällens spis var både kulturell och lekamlig. Publiken fick smaka på vegetarisk borsjtjsoppa med smetana och vitlöksbröd med te och karavai som efterrätt och Ukrainaföreningen uppträdde med traditionella ukrainska sånger och dans.

ANDRA LÄSER